Retkeilijät: 5 syytä, miksi Ritajärvi on Suomen paras retkipaikka

Pirkanmaalta löytyy Suomen paras retkipaikka. Luontomatkailusivuston äänestyksessä luonnonsuojelualue Sastamalassa voitti muun muassa Riisitunturin ja Raision alppiruusupuiston. Katso video talvisesta retkiparatiisista.

eräretkeily
Yle Uutiset Pirkanmaa: Ritajärvi on ykkönen
Yle Uutiset Pirkanmaa: Ritajärvi on ykkönen

Ritajärven luonnonsuojelu-alue on valittu ykköstilalle retkipaikka.fi-luontomatkailusivuston (siirryt toiseen palveluun) vuotuisessa äänestyksessä. Sastamalan kaupunki on rakentanut 127 hehtaarin suuruiselle alueelle eripituisia kulkureittejä, taukopaikkoja ja viitoitusta viime vuosina. Alueen kehittäminen alkoi jo 1970-luvulla talkoohengessä.

Yle kävi yhdessä sastamalalaisten retkiaktiivien eli Vammalan retkeilijöiden neljän hengen iskuryhmän kanssa katsomassa, mikä Ritajärvellä on parasta. Syitä vuoden retkipaikka -äänestyksen voittoon löytyi monia.

1. Monipuoliset reitit, opasteet, pitkospuut ja taukopaikat

Ritajärven alueelta löytyy kolme eritasoista merkittyä reittiä helpohkosta keskivaikeaan. Alue on kuitenkin suhteellisen tiivis, joten päivän aikana ehtii kunnosta riippuen kiertää melkeinpä koko reitistön.

Vaellusreitti ja opasteita Sastamalan Ritajärvellä
Opasteet ovat kunnossa Ritajärvellä.Jyrki Hakanen / Yle

– Alue on niin hyvin viitoitettu, että siellä ei ole eksymisen vaaraa. Erämaahan kaipaavat voivat kuitenkin hypätä polulta pois ja mennä metsään. Sieltä löytyy erämaaluontoa. Alueella on jokaiselle jotakin, vakuuttaa Vammalan retkeilijöiden Helena Heikkilä.

Helena Heikkilä nuotiolla Ritajärven luonnonsuojelualue
Helena Heikkilä vierailee Ritajärven luonnonsuojelualueella vähintään joka kuukausi.Marko Melto / Yle

2. Ritajärvellä pääsee tutustumaan kolmeen eri järveen

Luonnonsuojelualueen reitistöt kulkevat kaikkien kolmen alueella sijaitsevan järven kautta. Ne ovat Valkeajärvi, Ylinen Ritajärvi ja Alinen Ritajärvi.

Ritajärven luonnonsuojelualuetta kesällä.
Ritajärven luonnonsuojelualue kesän väreissä.Katariina Pylsy

Vammalan retkeilijöiden Kalevi Alkio ylistää alueen vaihtelevaa luontoa. Taukopaikan nuotiotulen lämmössä hän kertoo, että luonnonsuojelualueen kaikki kolme järveä voi kiertää ja tutkia ainakin kesäkeleillä saman reissun aikana.

Kalevi Alkio nuotiolla Ritajärven luonnonsuojelualueella
Ritajärvi on Kalevi Alkiolle tuttua aluetta jo 1970-luvulta lähtien.Marko Melto / Yle

3. Sopii myös liikuntarajoitteisille

Luonnonsuojelualue perustettiin vuonna 2015 Ely-keskuksen rahoituspäätöksellä. Tämän jälkeen Sastamalan kaupunki on tehnyt työtä alueen puitteiden kehittämiseksi. Tavoitteena on ollut matalan kynnyksen retkipaikka, johon kaikkien ihmisten olisi helppo saapua ja kulkea.

Vammalan retkeilijät Ritajärven luonnonsuojelualueella
Ritajärven luonnonsuojelualueelle on rakennettu viime vuosina uusia pitkospuita.Marko Melto / Yle

Vammalan retkeilijöiden puheenjohtaja Jorma Tahvanainen kehuu alueen luonnon kauneutta ja maisemia. – Kun Ritajärvelle lähtee, sinne kannattaa mennä nauttimaan luonnosta ajan kanssa ja rauhoittuen, Tahvanainen sanoo.

Jorma Tahvanainen nuotiolla Ritajärven luonnonsuojelualueella
Vammalan retkeilijöiden puheenjohtaja Jorma Tahvanainen nauttii nuotion loimusta Ritajärven luonnonsuojelualueella.Marko Melto / Yle

4. Monipuoliset palvelut

Vuoden 2017 retkipaikaksi valitulla Ritajärven luonnonsuojelualueella on 3 parkkipaikkaa, laavu, varaustupa ja neljä kuivakäymälää. Parkkipaikat ovat eri puolilla aluetta ja niistä pääsee suoraan reitistöille. Katso alueen kartta Sastamalan kaupunkin verkkosivuilta. (siirryt toiseen palveluun)

Vammalan retkeilijät nuotiolla Ritajärven luonnonsuojelualueella
Vammalan retkeilijät makkaranpaistossa yhdessä kahdeksasta tulentekopaikassa Ritajärven luonnonsuojelualueella.Marko Melto / Yle

Klaus Heikkilä Vammalan retkeilijöistä kertoo parkkipaikkojen olevan kesäisin lähes täynnä. Siitä huolimatta alueella on rauhallista. Vuosikymmeniä alueella talkoohommissa mukana ollut Heikkilä iloitsee alueen kehityksestä ja kaupungin panostuksesta Ritajärven hyväksi.

Klaus Heikkilä nuotiolla Ritajärven luonnonsuojelualueella
Klaus Heikkilä ei kyllästy koskaan Ritajärveen, koska vuodenaikojen vaihtelu herättää sen aina uudeksi.Marko Melto / Yle

5. Ritajärvi on lähellä

Kaikki neljä paikallista retkiharrastajaa painottavat retkipaikan läheisyyttä. Ritajärvelle on helppo tulla suurista keskuksista. Tampereelta Ritajärven rauhaan ajelee autolla tunnin verran. Turusta matka-aikaa on vajaa pari tuntia ja Helsingistäkin vuoden retkipaikkaan pääsee autolla vajaassa kolmessa tunnissa.

Järvi, vehreys ja isot kivet ovat osa Ritajärven maisemaa.
Ritajärven luonnonsuojelualueelta löytyy runsaasti myös siirtolohkareita.Katariina Pylsy

Retkikuntamme jäsenet korostavat alueen rauhallisuutta ja monimuotoisuutta jokaisena vuodenaikana. Retkipaikka ei olisi mitään ilman kahveja ja nuotiopaikalla maistettua makkaraa. Vammalan retkeilijät vinkkaavat, että alueelta löytyy myös kahdeksan tulentekopaikkaa.