Youtubesta on tullut kaiken kansan niksipalsta – "Jos yksikin inspiroituu, niin se on palkitsevaa"

Kotikokkien ja askartelijoiden vinkit kulkevat nykyään mukana mobiilisti. Palkinnoksi voi riittää se, että joku kiittää tai antaa palautetta, kertoo kokkausvideoita tekevä 25-vuotias Aapi Vesa.

ohjeet
Yle Uutiset Pirkanmaa: Netin niksipalstat pullistelevat taidonnäytteitä
Yle Uutiset Pirkanmaa: Netin niksipalstat pullistelevat taidonnäytteitä

Erilaiset niksikirjat pölyttyvät kirjahyllyssä, sillä ohjeet ja vinkit löytyvät nyt netistä. Verkosta löytyvät niin laitteiden käyttöohjeet kuin ohjeet napin neulomiseen.

Omien niksien jakaminen on nykyään helppoa.

Reseptit ja erilaiset ruoanlaittovideot ovat netin taidonnäytteistä niitä tavallisimpia. Yksi aloittelevista vloggaajista on kokkausvideoita Youtubeen tekevä tamperelainen Aapi Vesa, 25.

– Innostuin videoimaan omaa ruoanlaittoa viime kesänä. Laitoin ensin malesialaista curryä. Siinä meni riisit vähän väärään kattilaan, mutta muuten meni hyvin.

Onko taustalla intohimo vai ahneus?

Mutta mikä saa ihmisen jakamaan taitonsa ja osaamisensa? Joku tekee vinkkivideoita siinä toivossa, että katsojia tulisi niin paljon, että mainosraha alkaisi virrata. Kilpailu on kuitenkin ankaraa. Vain suurimmat vloggaajatähdet pääsevät ansiotuloihin.

Varmimpia voittajia ovat vinkkien jakoalustoja pyörittävät yritykset, jotka tienaavat kansalaisten tekemillä ja lataamilla videoilla miljardien mainostulot.

Aapi Vesa uskoo tekemisen intohimoon.

– Parasta on tehdä sitä, mistä itse tykkää. Ja jos siitä tulee tienestiä niin se ok, mutta suoraan raha takia jos aloittaa, niin se ei vie pitkälle.

Aapi Vesa
Jos en voikaan olla tv-kokki, niin ainakin tubessa voin olla oman elämäni kokki, Aapi Vesa sanoo.Mauri Tikkamäki / Yle

– Tässä yhdistyy kaksi harrastustani: videokuvaus ja ruoanlaitto, hän sanoo.

"Jos yksikin inspiroituu..."

Vesan mielestä palkan ei tarvitse tulla rahana tai aineellisessa muodossa. Hyvä mieli riittää pitkälle. Nettimentorina oleminen on hienoa.

– Varsinkin kun tulee positiivista kommenttia ja palautetta. Jos yksikin ihminen inspiroituu mun videoista ja alkaa tehdä ruokaa, niin se on palkitsevaa.

Niksivideon kilpailuvalttina ovat selkeä ja tiivis ilmaisu. Vesa tietää, että katsoja pitää koukuttaa ensi sekunnista.

Kielikään ole sellainen ongelma kuin ennen, sillä tubettajasukupolvelle englannin kieli on arkea. Vesa kulkee kuitenkin vastavirtaan.

– Teen videot suomeksi, koska aika vähän niitä tehdään. Nämä ovat niille, jotka pitävät suomenkielisestä.