Analyysi: Presidentinvaalien kiinnostavin luku on nyt äänestysprosentti

Vuodenvaihteen kannatuslukujen perustella seuraavan presidentin nimi alkaa olla selvä. Niin ajattelee nyt varmasti myös moni äänestäjä ja jättää kolmen viikon päästä vaalit väliin, arvelee politiikan toimittaja Pirjo Auvinen.

presidentinvaalit
Sauli Niinistön vaalikampanja.
Kari Ikävalko / Yle

Nykyisen presidentin kannatusluvut kääntyivät pohjoiskorealaiselta käyrältä alaspäin, mutta muuten Ylen kannatusmittauksen muutoksia marraskuulta vuodenvaihteeseen voisi kuvailla sanoilla: pientä liikettä.

Yhä 72 prosenttia kantansa kertoneista on sitä mieltä, että Sauli Niinistö olisi paras presidentiksi myös seuraaviksi kuudeksi vuodeksi. Aiemmissa vaaleissa virassaolevan presidentin kannatus on tässä vaiheessa ollut paljon alempana eli lähempänä muita ehdokkaita.

Niinistön varmisteleva vaalikampanja

Nyt alkaa tuntua, että parin kolmen viikon sisään Niinistön pitäisi tehdä joku todellinen moka tai joutua jonkun muhkean skandaalin kouriin, jotta kannatus putoaisi yli 20 prosenttiyksikköä ja vaalissa toteutuisi edes toinen kierros. Mitään sellaista ei ole näköpiirissä, sillä Niinistön kampanja vaikuttaa niin tarkkaan harkitun kotikutoiselta ja riskittömältä. Siinä vain varmistellaan ettei töpätä, ei muuta.

Vai mitä pitäisi ajatella Niinistön ratkaisusta olla vastaamatta Ylen vaalikoneen Nato-jäsenyyskysymykseen. Ohita, oli Niinistön ratkaisu ja perusteluista saa lukea että miksi.

Niinistön varsinainen vaalikierros olikin viime vuonna puolison kanssa tehty virallinen, presidentillinen Suomi100-teemainen maakuntamatkojen sarja ympäri Suomen.

Presidentinvaali tähän asti suosituin. Entä nyt?

Jos tilanne on tämä näin lähellä vaalin ensimmäistä kierrosta, niin kuka jaksaa raahautua vaaliuurnille? Äänestysprosentti onkin näiden vaalien suurin jännitysmomentti. Alhaisenakaan se ei tosin muuttaisi lopputulosta, sillä kokoomuslaiset kävisivät varmasti tekemässä oman kansanliikkeen perustaneesta ex-puheejohtajastaan presidenttiä joka tapauksessa.

Mutta se olisi outo poikkeus vahvana demokratiana itseään pitävän maan suosituimmissa vaaleissa. Viime presidentinvaalein ensimmäisellä kierroksella äänestysprosentti oli 72,8. Kevään kuntavaalien luku oli 58,9 %.

Väyrynen ensiyrittämällä ohi Vanhasen

Niinistön kannatus on siis kääntynyt normaalisti laskevalle uralle, ja vaalin uusin tulokas, myös oman kansanliikkeensä perustanut Paavo Väyrynen ponkaisi ensimittauksen neljän prosentin kannatuksellaan entisen puolueensa eli keskustan Matti Vanhasen ohi.

Muutoin muutokset ovat niin pieniä, että ne löytyvät vain peruskannatuslukujen taakse kurkistamalla.

Niinistö on kuukaudessa menettänyt kannatustaan demareiden, keskustalaisten, vasemmistoliittolaisten ja vihreiden joukossa. Käytönnössä se tarkoittaa, että väki on aiempaa selvemmin löytänyt puolueiden omat ehdokkaat elidemarit Tuula Haataisen, keskustalaiset sekä Matti Vanhasen että Paavo Väyrysen.

Niinistö on puolestaan vahvistunut RKP:n ja perussuomalaisten joukoissa, samalla kun RKP-läisten usko omaan ehdokkaaseen Nils Torvaldsiin on selvästi horjunut. Samoin on käynyt perussuomalaisten Laura Huhtasaarelle: marraskuussa luku omien joukossa oli 56 prosenttia, nyt 50.

Haavisto jälleen vihreiden ykkönen

Vihreissä Pekka Haavisto on jälleen palannut ykkösvaihtoehdoksi. Marraskuussa Niinistö nappasi tuon paikan. Haavisto on lisännyt suosiotaan myös vasemmistoliittoa edellisissä eduskuntavaaleissa äänestäneiden keskuudessa, mutta menettänyt asemiaan demareiden vaihtoehtona. Vasemmistoliiton Merja Kyllösen suosio on laskenut omiensa joukossa.

Pääministeripuolue keskustalle Vanhasen kahden prosentin kannatus on todella nolo. Ainoa helpotus on varmasti vain se, että oman puolueen kannattajien joukossa Vanhanen on Väyrystä suositumpi luvuin 19-9. Väyrynen näyttää puhuttelevan myös perussuomalaisia ja sinisen tulevaisuuden äänestäjiä.

Väyrysen ehdokkuus on sähköistänyt vaalitenttejä, saanut numerot pieneen eloon, mutta lopputulokseen silläkään ei näyttäisi olevan juuri mitään vaikutusta.

Lue myös:

Ylen presidenttikysely: Niinistön kannatus laski – tutkija kuitenkin povaa yhden kierroksen vaaleja

Ylen vaalikone (siirryt toiseen palveluun)