Huoltoasemaltakin saa pian konjakkia – Sivukylän yrittäjä iloitsee, suuret ketjut suhtautuvat varauksella

Huoltoasemat astuvat maaliskuussa uuteen aikaan. Jos niillä on tällä hetkellä oikeus anniskella keskiolutta, jatkossa pöytiin voidaan tarjoilla myös viiniä ja väkeviä.

alkoholijuomat
Ruokalautanen tarjottimella huoltoaseman ruokalassa.
Huoltoasemilla saa maaliskuusta alkaen monenlaisia ruokajuomia.Jussi Mansikka Yle

Jatkossa huoltoasemat, joilla on anniskeluoikeus, voivat halutessaan tarjota viiniä ja väkeviä alkoholijuomia asiakkailleen. Uudistus sisältyy alkoholilain muutokseen, joka tulee voimaan maaliskuussa.

Myyntioikeuksien jaottelu kolmeen eri kategoriaan päättyy ja kaikki luvat muuttuvat "A-oikeuksiksi".

Kyllä on tarkoitus ottaa viinipuoli ja ehkä konjakki siihen seuraksi.

Janne Jokinen

Suuret ketjut arvioivat varovaisesti tulevia muutoksia. Sadasta ABC-huoltoasemasta noin 60 on sellaisia, jotka saavat automaattisesti uudet anniskeluoikeudet.

– Alkoholin anniskelu on erittäin marginaalista. Mitään suurta kysyntää emme tuotteille näe olevan, SOK:n ABC-ketjuohjauksen kehitysjohtaja Antti Erikivi toteaa.

Ensin selvitettävä kustannukset

Samoilla linjoilla ollaan Restelissä. Shell HelmiSimpukoita on Suomessa 49, joista vajaat 30 anniskelee keskiolutta ja muita mietoja alkoholijuomia.

– Asia ei ole tällä hetkellä ykkösprioriteettimme. Alkoholin anniskelu on haastavaa liikennesektorilla, tuotepäällikkö Ville Eemeli Junnola muotoilee.

Varauksellisuudestaan huolimatta ketjut seuraavat valppaana, mihin kehitys vie. Ensin on kuitenkin selvitettävä muun muassa työvoimakustannusten kasvu, mihin valvontavelvollisuuksien lisääntyminen todennäköisesti johtaa.

Anniskelupaikaksi ei haluta leimautua

Sastamalassa Häijään Nesteellä on jo valmiit suunnitelmat tulevaisuuteen. Paikallinen yrittäjä aikoo laajentaa tarjontaa heti lainmuutoksen tultua voimaan.

– Kyllä on tarkoitus ottaa viinipuoli ja ehkä konjakki siihen seuraksi. Meillä käy paljon ihmisiä, jotka viettävät meillä syntymäpäiviä ja muita juhlia, Janne Jokinen kertoo.

En tulisi tänne kuitenkaan iltaani istumaan, että aika turhalta kuulostaa.

Jorma Lillinen

Miksikään anniskelupaikaksi huoltoasema ei yrittäjän mukaan halua leimautua. Yrittäjä ei myöskään usko suuriin myyntituloihin, ja samaa mieltä tuntuvat olevan asemalla tankkaavat autoilijatkin.

– Minulle nämä ovat tankkauspisteitä, vaikka olen täällä joskus syönytkin. En tulisi tänne kuitenkaan iltaani istumaan, että aika turhalta kuulostaa, Jorma Lillinen Nokialta sanoo.