Kittilän kuntasotkujen selvitysryhmä aloitti toimensa – ryhmä matkaa Kittilään vasta 16. päivä tammikuuta

Tänä vuonna hyväksytty Lex Kittilä -laki on nyt otettu käyttöön ensimmäisen kerran.

Kittilä
Kittilän kunnantalo
Kittilän kunnantaloJyri Tynkkynen / Yle

Kittilän kunnan hallintosotkuja selvittävä työryhmä on aloittanut työnsä. Valtiovarainministeriön asettama selvitysryhmä kokoontui torstaina Helsingissä, mutta se käsitteli vasta suunnitelmaa ja aikataulua omalle työlleen.

Selvitysryhmä perehtyy ensin asiaan tutustumalla asiakirjamateriaaliin. Kittilään se menee vasta 16. päivä tammikuuta.

Ryhmä joutuu tekemään paljon töitä, jotta selvitys valmistuu helmikuun loppuun mennessä, sanoo selvitysryhmän puheenjohtaja Antti Rantakokko.

– Kun sitä raporttia alkaa kirjoittamaan, niin se on aika tarkkaa se juridiikka ja muu. Varsinkin helmikuu on aika tiivis, ja kun katsoo sitä loppupäätä, niin siinä voi tulla kiire.

Lex Kittilä otettiin käyttöön ensimmäistä kertaa

Valtiovarainministeriö on asettanut kolmihenkisen selvitysryhmän, koska Kittilän kunta ei ole toiminut kuntalain mukaan ja pidättänyt virkarikoksista syytettyjä kuntapäättäjiä luottamustoimistaan esitutkinnan ja oikeusprosessin ajaksi.

Selvitysryhmään kuuluvat ryhmän puheenjohtaja, kaupunkineuvos Antti Rantakokko sekä ylituomari Liisa Talvitie ja hallintojohtaja Irma Nieminen.

Heidän tehtävänään on tehdä oikeudellinen selvitys asiasta yhdessä Kittilän kunnan kanssa sekä esittää keinot hallinnon palauttamiseksi lainmukaiseksi. Selvityksen on oltava valmis helmikuun loppuun mennessä.

Kittilän valtuuston mukaan olisi ollut riittävää, että syytteessä olevat valtuutetut jääväävät itsensä asioissa, joista he ovat syytteessä tai muusta syystä esteellisiä.

Ministeriö kuitenkin katsoo, että Kittilän kunnan hallinto on tällä hetkellä "poikkeuksellisen suurissa vaikeuksissa, joista se ei omin toimenpitein ole kyennyt selviytymään".

Lue lisää

Valtiovarainministeriö ottaa Lex Kittilän käyttöön – selvitystyö alkaa vuodenvaihteessa

Kittilän vs. kunnanjohtajaa epäillään virkarikoksesta

Suomen Kuvalehti: Levin hissiyhtiötä johtaa syytteen saanut Jouni Palosaari, ja siksi konsernivalvonta on ongelma Kittilän päättäjille (siirryt toiseen palveluun)

Terttu Utriainen Kittilän tilanteesta: "Jos vuosikausia toimitaan tällä tavalla, ulkomaailmalle sokeudutaan"

Suunnitteilla kahdet uudet potkut – Kittilän valtuuston varapuheenjohtaja ihmettelee salailua

Suomen Kuvalehti: Lainoppineet vaativat Kittilässä syytettyjä kuntapäättäjiä syrjään – "Kunnanvaltuustolla ei ole enää tulkinnanvaraa"

Kittilä-gate: Mitä syytteitä syyttäjä jätti nostamatta ja miksi

Kittilän päättäjille kymmeniä syytteitä virkarikoksista

KRP epäilee 30 henkilöä rikoksista Kittilässä – hissiyhtiön hankinnoista alkanut sotku jatkuu vielä pitkään