Turun matkakeskus polkee toistaiseksi paikoillaan

Matkakeskuksen valmistumiseen tähtäävää hankepäätöstä ei ole saatu aikaiseksi.

matkustajaliikenne
Turun linja-autoasema
Joona Haarala / Yle

Turun kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen sanoo, että Turkuun kaavailtu matkakeskus voisi valmistua aikaisintaan vuonna 2025. Aiemmin matkakeskuksen arveltiin nousevan keskustan kylkeen jo vuonna 2024.

Kaupunkisuunnittelujohtaja toivoo, että kaupunginhallitus saisi tehtyä vihdoin päätöksen matkakeskushankkeesta, jotta asiaa voitaisiin lähteä viemään eteenpäin.

– Tässä ei nyt lähiviikkoina tapahdu asian tiimoilta mitään, mutta varmasti tämän vuoden aikana, Hintsanen aprikoi.

Kupittaa on syytä unohtaa

Matkakeskusta on kaavailtu Turkuun jo vuosia. Sitä on haluttu sekä Kupittaan aseman yhteyteen että nykyisen linja-autoaseman lähelle. Kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen sanoo, että puheet Kupittaasta olisi syytä jo unohtaa.

– Kyllä linjaus on mielestäni aika selkeä, että matkakeskus tulee linja-autoaseman yhteyteen.

Timo Hintsasen mielestä Turun ratapiha-alueelle kaavailtu puolen miljardin euron elämyskeskus saattaa vaikuttaa omalta osaltaan myös matkakeskukseen. Elämyskeskus sijoittuisi lähelle päärautatieasemaa.

– Aikaisemmin ajateltiin, että rautatieasema siirtyisi linja-autoaseman yhteydessä olevaan matkakeskukseen. Nyt pohdintaan on tullut, voisiko matkakeskus olla niinkin laaja, että se ulottuisi rautatieasemalle ja elämyskeskukseen asti.

Myös muut liikennejärjestelmät on sovittava

Kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsasen mukaan on selvää, että matkakeskuksen pääsijaintipaikka olisi nykyisen linja-autoaseman luona. Matkakeskuksesta suurin vastuu on Turun kaupungilla, mutta neuvotteluja käydään tiiviisti Liikenneviraston ja VR:n kanssa.

Hintsanen sanoo, että ennen kuin matkakeskus valmistuu, Turun pitää miettiä tarkkaan seudullinen liikennejärjestelmä.

– Matkakeskuksesta päättämiseen mennessä pitäisi Turussa tehdä myös muita isoja liikennejärjestelmiin liittyviä ratkaisuja, kuten esimerkiksi raitiotiepäätös.