1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Iran

Iranin armeija valmis tukahduttamaan mielenosoituksia, hallitus syyttää Yhdysvaltoja "irvokkaasta sekaantumisesta"

Iranin mielestä Yhdysvallat on lietsonut "irvokkaasti sekaantumalla" levottomuuksia, joissa on kuollut viikon aikana jo ainakin 21 ihmistä eri puolilla Irania.

Iran
Iranin johtoa tukeva mielenosoitus Mashadissa
Iranin valtio järjesti torstaina hallitusta tukevia mielenosoituksia kymmenessä kaupungissa, muun muassa Mashadissa, josta hallitusta vastustavien mielenosoitusten aalto alkoi viikko sitten.Nima Najaf Zadeh / Epa

Syytöksissä on totta toinen puoli. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on todellakin tukenut twitter-viesteillään mielenosoittajia.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Mutta asia erikseen tietysti on, johtuvatko iranilaisten mielenosoitukset kaukaisen, tviittailuun mieltyneen valtionpäämiehen kommenteista.

Iranin johdolle ulkoinen uhka on kuitenkin kätevä syntipukki. Iranin YK-suurlähettiläs Gholamali Khoshroo kirjoittaa, että Yhdysvalloilla on historiaa Iranin sisäisiin asioihin puuttumisessa.

Khoshroon mukaan Yhdysvallat rikkoo kansainvälistä lakia ja YK:n peruskirjan periaatteita. Hän mainitsee Yhdysvaltain iranilaisia (ja viiden muun maan kansalaisia) koskevan matkustuskiellon sekä Trumpin päätöksen kieltäytyä Iranin ydinohjelmasta tehdyn sopimuksen allekirjoittamisesta lokakuussa.

Trumpin on lisäksi tammikuun 12. päivä päätettävä, jatkaako Yhdysvallat ydinohjelmasopimuksen mukaista pakotteiden jäädytystä.

Myös Venäjä kehottaa varaulkoministeri Sergei Rjabkovin suulla Yhdysvaltoja välttämään puuttumista Iranin sisäisiin asioihin.

– Huolimatta lukuisista yrityksistä vääristää tapahtumien sisältöä, olen varma, että naapurimme – joka on kanssamme ystävällisissä väleissä – onnistuu voittamaan nykyiset vaikeudet ja selviytymään niistä vahvempana valtiona ja luotettavana kumppanina, sanoo Rjabkov uutistoimisto Tassin mukaan.

Armeija valmis puuttumaan tilanteeseen

Iranin armeijan komentaja Abdolrahim Mousavi katsoo poliisin jo tukahduttaneen mielenosoitukset, mutta ilmoittaa armeijan silti olevan valmis auttamaan tilanteen rauhoittamisessa.

Sisäministeriön mukaan mielenosoituksiin on kaikkiaan osallistunut 42 000 mielenosoittajaa. Satoja on pidätetty.

Iranin linja on muutoinkin ollut vähätellä mielenosoituksia tai jopa vaieta niistä. Paikalliset tiedotusvälineet eivät ole kertoneet uusista mielenosoituksista, ja sosiaalisessa mediassa olleita tietoja ei ole pystytty tarkistamaan.

Viime päivinä maassa on järjestetty valtiota tukevia mielenosoituksia. Torstaina aamupäivällä hallitusta tuettiin kymmenessä kaupungissa.

Hallituksen vastaiset mielenosoitukset alkoivat viikko sitten Mashadin kaupungissa. Niillä ei ole selkeää johtoa, mutta niihin purkautuu talouden tilaan, korruptioon ja nuorisotyöttömyyteen liittyvää turhautumista. Ainakin osa mielenosoituksista on vaatinut maan uskonnollisen johdon sekä presidentti Hassan Rouhanin hallituksen eroa.

Iranin parlamentissa on jo alettu harkita budjettiin sisältyvien säästötoimien osittaista perumista. Viime kuussa esitelty budjetti sisältää leikkauksia sosiaaliturvaan ja korotuksia polttoaineen hintaan.

– Mitä tulee polttoaineen hintaan, meidän on ehdottomasti otettava ihmisten tilanne huomioon, koska jännitteet eivät todellakaan ole hyödyksi maalle, sanoi parlamentin konservatiivinen puhemies Ali Larijani keskiviikkona.

Iranilainen Nobelin rauhanpalkinnon saanut ihmisoikeusaktivisti Shirin Ebadi kehottaa iranilaisia kansalaistottelemattomuuteen ja lopettamaan muun muassa verojen ja vesi- sekä sähkölaskujen maksamisen. Lontoossa nykyään asuvan Ebadin mukaan iranilaisten pitäisi pysyä kadulla, ja Iranin perustuslaki antaa heille oikeuden järjestää mielenosoituksia.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Tass

Lue seuraavaksi