Suomalaiselta huijattiin iso summa rahaa bitcoin-kaupan varjolla

Poliisi tutkii huijausta, jonka uhri menetti merkittävän summan rahaa. Huijarit asensivat vakoiluohjelman "helpottaakseen kaupankäyntiä".

Bitcoin
bitcoineja
AOP

Suomalaiselta henkilöltä on huijattu suuri summa rahaa virtuaalivaluutta bitcoinin hankinnan yhteydessä. Nyt tapausta tutkitaan Länsi-Uudenmaan poliisissa, kertoo Svenska Yle.

Bitcoin-virtuaalivaluutan arvo on noussut voimakkaasti viime aikoina. Samalla myös huijarit ovat huomanneet tilaisuutensa tulleen.

Vakoiluohjelma tyhjensi tilin

Poliisi tutkii nyt tapausta, joka sai alkunsa Britanniasta tulleesta puhelinsoitosta. Uhrille soitti ulkomaalainen yritys, joka kertoi voivansa auttaa bitcoinien hankinnassa.

Uhri kiinnostui tarjouksesta. Pian yritys pyysi saada asentaa uhrin tietokoneelle ohjelman, joka helpottaisi kaupankäyntiä.

– Nyt vaikuttaa siltä, että asennettu ohjelma oli vakoiluohjelma. Sen avulla yritys tyhjensi uhrin tilin, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jukka Paasio Länsi-Uudenmaan poliisista.

Paasio ei kerro tarkalleen, kuinka paljon tililtä häipyi rahaa.

– Mutta kyseessä on erittäin merkittävä summa, Paasio sanoo.

Paasion mukaan rahojen takaisin saaminen voi olla vaikeaa.

– Teko on tehty tavalla, joka ei jätä jälkiä. Rikolliset toimijat verkossa ovat taitavia kätkemään jälkensä, Paasio sanoo.

Epäileminen kannattaa

Tutkinta on aloitettu vasta hiljattain ja kyseessä lienee ensimmäinen laatuaan Suomessa. Sekä Ruotsissa (siirryt toiseen palveluun) että Norjassa (siirryt toiseen palveluun) on vastikään havahduttu bitcoinin riskeihin.

Myös Paasio varoittelee ihmisiä olemaan valppaina, jos tuntemattomat ottavat heihin yhteyttä kauppojen merkeissä. Kannattaa olla kriittinen ja kysyä voiko houkutteleva tarjous olla myös totta.

– Parempi olla hieman epäileväinen kuin uskoa kaiken, Paasio muistuttaa.