1. yle.fi
  2. Uutiset

Kainuun pelastuslaitos pyytää Puolustusvoimilta apua sähkökatkosten vuoksi

Lisää lukimyräkkää tulossa, uusi vikapiikki uhkaa.

sähkökatkot
Vuokatissa, Sotkamossa uudenvuodenaattona 31. joulukuuta 2017
Lumen taivuttamia puita Sotkamossa 31. joulukuuta.Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva

Puolustusvoimia pyydetään tuomaan avuksi Kainuussa maastokelpoista kalustoa, jotta esimerkiksi matkapuhelinverkkojen tukiasemien toiminta pystytään varmistamaan. Pelastuspäällikkö Jani Kareinen Kainuun pelastustoimesta kertoi asiasta STT:lle torstaina.

Ilman sähköjä oli torstaina iltakuudelta liki 900 taloutta, jotka sijaitsevat lähes kaikki Loiste Sähköverkon alueella Kainuussa.

Kainuun loppuviikon sääennuste on Kareisen mukaan huolestuttava. Sähkölinjoja katkoneita lumisateita näytetään saavan alueella lisää.

Loiste Sähköverkon edustaja Vilho Hartikainen arvioi, että jo perjantaina tykkylumi ja tuuli nostavat jälleen Kainuun sähkövikojen määrää.

– Lunta sataa päivän aikana runsaasti, ja lämpötila nousee. Uusia vikoja tulee luultavasti paljon, Hartikainen huokasi torstaina illalla.

Puolustusvoimista kerrottiin STT:lle, että pyydetyn virka-avun yksityiskohdista tiedottaa sitä pyytänyt taho, tässä tapauksessa pelastustoimi.

Hyrynsalmella varauduttiin evakuointeihin

Hyrynsalmen kunta Kainuussa on varautunut tekemään evakuointeja sähkökatkojen vuoksi. Hyrynsalmen kunnanjohtaja Heimo Keränen kertoi, että osa kunnan asukkaista oli ollut ilman sähköjä neljä vuorokautta torstaihin mennessä.

Kareisen mukaan alueen kuntia on jo viime viikonvaihteessa kehotettu varautumaan esimerkiksi väliaikaismajoituksen järjestämiseen.

Kunnanjohtaja Keräsen mukaan joitakin kunnan sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakkaita oli torstaihin mennessä evakuoitu.

– Muut pitkään sähköttä olleet saattavat tarvita esimerkiksi pesupaikkaa ja mahdollisuutta sähkölaitteiden akkujen lataamiseen.

Sähkökatkokset ovat aiheuttaneet pulmia myös tuotantoeläinten hoidossa. Eläimille kuitenkin saadaan Keräsen mukaan apua sähköaggregaateilla sekä naapuriavulla. Tuotantoeläinten juomavedeksi voidaan sulattaa tarvittaessa lunta.

Hyrynsalmella oli torstaina illalla sähköttä runsaat 170 asiakasta. Naapurikunta Suomussalmella ilman sähköjä oli noin 340 taloutta.

*Lue lisää: *Kainuun sähkökaaos etenee säiden armoilla: Puolustusvoimille vireillä tukipyyntö, hätämajoitus valmiina

Lue seuraavaksi