Sodankylässä kiistellään edelleen vesiyhtiön tuesta – oikeus on kumonnut päätöksen jo kolme kertaa

Hallinto-oikeus on kumonnut EU:n kilpailulainsäädännön vastaisena kaksi Sodankylän kunnan päätöstä tukea Pyhä-Luoston alueen vesiyhtiötä yli miljoonan euron edestä.

Sodankylä
Käsi vesihanan alla.
Henrietta Hassinen / Yle

SodankyläSodankylässä kiistellään edelleen Pyhä-Luoston alueen vesiyhtiön taloudesta. Hallinto-oikeus on kumonnut kaikkiaan kolme kertaa Sodankylän kunnan päätöksen tukea kolmen kunnan yhdessä omistamaa vesiyhtiötä noin 1,2 miljoonan euron edestä.

Entinen kunnanvaltuutettu vaatii Sodankylän kunnanhallitusta selvittämään, miksi kunta ei ole vieläkään purkanut hallinto-oikeuden kumoamia päätöksiä.

Asiaa on käsitelty Rovaniemen hallinto-oikeudessa vuonna 2014, Korkeimmassa hallinto-oikeudessa vuonna 2015 ja uudelleen Pohjois-Suomen hallinto-oikeudessa viime vuonna, jolloin kyseessä oli alkuperäisestä muutettu päätös.

Osakeanti tulkittiin laittomaksi tueksi

Pyhä-Luoston Vesi perustettiin vuonna 2000. Omistajakunnat myivät kunnalliset vesi- ja viemäriverkostansa osakeyhtiölle korkealla hinnalla, ja yhtiö jäi velkaa kunnille. Vesiyhtiö ei vuosikausiin pystynyt lyhentämään velkaansa eikä edes maksamaan korkojaan.

Vesiyhtiön omistajakunnat Kemijärvi, Pelkosenniemi ja Sodankylä merkitsivät yhtiön osakkeita yhteensä 3,7 miljoonalla eurolla vuonna 2013. Tarkoituksena oli helpottaa vesiyhtiön taloudellista tilannetta.

Rovaniemen hallinto-oikeus tulkitsi vuonna 2014, että osakepääoman korotus Pyhä-Luoston Vesi Oy:ssä oli kilpailua vääristävää tukea, josta olisi pitänyt saada lupa EU-komissiolta. Sodankylän kunta muutti päätöstään sen jälkeen, mutta Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kumosi senkin viime vuoden lopussa.