Kaunis tykkylumi pimentää koteja ja muuttaa arjen – lähetä kuva ja kerro kokemuksesi

Osassa Kainuuta on eletty ilman sähköjä jo viiden päivän ajan eikä sääennustus lupaa helpotusta tukalaan tilanteeseen. Puolustusvoimilta apuun on saatu kuusi telakuorma-autoa kuljettajineen.

sähkökatkot
Luminen metsä ja sähkölinja.
Tykkylumi näyttää kauniilta, mutta sähkölinjoille se on tuhoisa.Loiste Sähköverkko Oy

Kainuussa sähkökatkot ovat sekoittaneet arkea jo useamman päivän ajan. Katkoksien syynä on tykkylumi, joka taivuttaa puita sähkölinjojen päälle. Lisäksi sitä on kertynyt myös itse linjojen päälle.

Parhaillaan Kainuussa on sähköyhtiö Loisteen keskeytyskartan (siirryt toiseen palveluun) mukaan yli 1 300 taloutta ilman sähköä. Pahin tilanne on tällä hetkellä Kuhmossa.

Kainuun pelastuslaitos on pyytänyt apua Puolustusvoimilta, sillä tykkilumitilanteeseen ei ole tulossa helpotusta: perjantaiksi ja lauantaiksi on luvattu lumisateita. Kainuussa varaudutaan siihen, että viikonloppuna olisi maksimissaan 10 000 taloutta ilman sähköjä.

– Eilen illalla Kainuun prikaatilta tuli kuusi telakuorma-autoa kuljettajineen. Heitä tarvitaan esimerkiksi matkapuhelinverkkojen tukiasemien toiminnan varmistamiseen, kertoo Kainuun pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Jani Kareinen.

Vakavilta vaaratilanteilta vältytty

Torstain ja perjantain välisenä yönä pelastuslaitoksella ei ollut tehtäviä liittyen sähkökatkoksiin.

– Tiedossamme ei ole, että vakavia vaaratilanteita olisi syntynyt. Yksittäisiä henkilöitä on hakeutunut suojaan joko yhteispäivystykseen tai kuntiin, Jani Kareinen sanoo.

Matkapuhelinverkossa ja myös hätänumeroon 112 soittaessa saattaa yhä esiintyä häiriöitä etenkin Ylä-Kainuun alueella. Vaaratiedote on yhä voimassa.

– Eilen illalla keskustelimme eri teleoperaattoreiden kanssa. Mietimme, mitä toimenpiteitä voisimme tehdä, jotta matkapuhelinverkon toimivuus saataisiin turvattua, Kareinen mainitsee.

Miltä näyttää sähkötön Kainuu?

Ilmatieteen laitoksen mukaan tykky eli tykkylumi (siirryt toiseen palveluun) on esimerkiksi puun latvukseen ja oksille kasaantuva raskas lumikerrostuma. Kauniilta näyttävä tykkylumi syntyy lumihiutaleiden lisäksi muusta kiinteässä olomuodossa olevasta vedestä.

Miltä näyttää tällä hetkellä sähköttömässä Kainuussa? Miten sähkökatkot ovat vaikuttaneet elämääsi? Voit lähettää meille kuvan kokemuksesi kera alla olevan painikkeen avulla.

Katso Ylen kuvajoukkoistuksen säännöt täältä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.