Lukijat kertovat: Kummius on pieniä arkisia asioita ja yhteisiä seikkailuja

Elokuvissa käyntiä, metsäretkiä, tukea ja aikuista seuraa. Näistä koostuu Yle Uutisten kyselyyn vastanneiden mukaan hyvä kummin ja kummilapsen suhde.

kummit
Mäenlaskua Ilmajoella
Kummin hurjapäisyys laitettiin koetukselle joulun välipäivinä.Merja Siirilä / Yle

Kummit ovat usealle tärkeä osa lapsuutta ja nuoruutta. Näin käy ilmi Yle Uutisten tekemässä kyselyssä.

Suurin osa vastaajista on pitää kummin tärkeimpänä tehtävä olla lapsen aikuisena ystävä. Moni korostaa vastauksissa tukemisen tärkeyttä ja kannustusta.

Olen keskustellut niistä asioista, jotka kulloiseenkiin ikävaiheeseen on sopinut. Pyrkinyt kannustamaan opiskeluissaan ja haaveidensa toteuttamisessa.

Olen opettanut että hän on tärkeä. Ihminen ja hyvää seuraa omana itsenään. Vienyt metsään, jumppaan, elokuviin, kiipeilemään, uimaan.

Olen opettanut tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta, suvaitsevuutta ja rakkautta, terveellisiä elämäntapoja ja rohkeutta tavoitella omia unelmia. Ei ole mitään, mitä nuori tyttö ei voisi tavoitella. Haluan murtaa sukupuolitetut ennakkoluulot ja odotukset, että on muka harrastuksia tai ammatteja, mitkä kuuluvat vain pojille ja miehille.

Päivittäisiä juttuja, ollut vanhempien tukena kasvatuksessa. Ja kannan päivittäin rukouksessa!

Kun lapset olivat pieniä, tekeminen liittyi kyläilyyn kummilasten perheiden luona tai heidän kyläilyihin meillä. Yhdessä olemista, kuulumisten kyselyä, välillä jotakin yhdessä tekemistä.

Kummilapsi on kysellyt minulta (ei vanhemmilta) latenssi-ikäisenä kuolemasta ja kerrtonut pelkojaan. Tein konfirmaatiokirjan jossa mm. kerroin omat rippikoulumuistoni.

Aion opettaa pian syntyvälle lapselle, että kaikki ei ole aina niin vakavaa. Eikä kaikkea tarvitse ylianalysoida.. Äitinsä on tällainen..

Piristystä arkeen retkien muodossa

Monet pyrkivät tarjoamaan kummilapselle arkeen piristystä. Yhteistä aikaa voi viettää esimerkiksi kesällä viikonloppuretkillä. Moni pyytää kummilapsiaan yökyläilemään ja vie esimerkiksi luontoretkille.

Luontoa yhdessä tutkittiin joskus 40 vuotta sitten.

Ottanut yöksi ja retkille.

Aion viedä lapsen kaikkiin niihin paikkoihin joihin tiedän, että vanhempansa eivät vie. Paikkoja jotka ovat hyvin monelle lapselle aivan normaaleja ja kuuluvat lapsuuteen. Paikkoja jotka selkeästi erottuvat arjesta.

Kaikenlaista pelailusta ruoanlaittoon. Olen ostanut hänelle lasten Raamatun.

Leikkinyt ja pelannut. Ollut yökylässä. Jutellut ja kuunnellut. En tiedä olenko varsinaisesti opettanut mitään.

Osa tarjoaa kummilapsilleen myös rahallista tukea.

Tuen kummityttöni harrastuksia rahallisesti ja rohkaisen häntä toteuttamaan itseänsä luovasti. Ostan hänelle piirrustus ja maalausvälineitä, niissä en pihistele. Toivon vieväni hänet joskus Tokioon, mikä on hänen suurin haaveensa.

Moni harmittelee pitkiä välimatkoja, jotka rajoittavat kulkemista.

Välimatkaa lapseen on ollut koko ajan noin 260 km. Olen tavannut lasta 3 - 4 kertaa vuodessa pitkien viikonloppujen/kesäloman aikana ja viettänyt aikaa hänen kanssaan. Pelannut lautapelejä, käynyt uimassa, marjametsällä, kirjastossa, ollut arjessa mukana.

Yritin olla tukena, mutta en juuri onnistunut, välimatkaa on eri paikkakunnalla.

Yle Uutisten kyselyyn vastasi yli tuhat ihmistä. Kysyimme muun muassa, mitä kaikkea kummit ovat tehneet kummilastensa kanssa.