1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ulkoilu

Läskipyöräilijä ei halua häiritä hiihtäjiä – haaveissa merkityt talvipolut joka kuntaan

Läskipyöräilyn harrastajat toivovat talviajalle selkeästi osoitettuja reittejä, joilla myös kävelijät voisivat kulkea hyvällä omallatunnolla.

Pyöräilijöitä ylittämässä hiihtolatua

Moni maastopyöräilyn harrastaja suuntaa metsään myös talvella. Leveärenkaisella läskipyörällä on mahdollista ajaa vaikka umpihankeen.

Hollolalainen Antti Liikonen on intohimoinen pyöräilijä. Fatbikeen eli läskipyörään hän tutustui viime talvena. Liikosen mukaan muut ulkoilureiteillä kulkijat ovat suhtautuneet poikkeukselliseen kulkupeliin lähinnä uteliaasti.

– Usein pysähdytään juttelemaan ja moni kyselee, onko se raskasta kun on noin paksut nuo renkaat, mies kuvailee.

Laduille ei menemistä

Läskipyöräilyä harrastetaan sekä metsämaastossa että tasaisemmilla ulkoilureiteillä. Kun viralliset lenkkimaastot pyhitetään talvella hiihdolle, muut metsissä kulkevat siirtyvät toisille poluille. Läskipyöräilijöiden hyviä apureita ovatkin jalan lenkkeilevät ihmiset, jotka myös tamppaavat kulkureittejä.

Joskus metsäpoluilla kävelevät ja pyöräilevät joutuvat väkisinkin ylittämään ladun joistakin kohdista, mitä osa hiihtäjistä ei katso hyvällä, sillä latuun tulee painaumia ja muhkuroita.

Itsekin läskipyöräilyä harrastava Tiina Riikonen liputtaa monikäyttöpolkujen puolesta. Kuva: Sini Ojanperä / Yle

Luontoliikunta-aktiivi, Suomen Ladun maastopyöräilyasiantuntija Tiina Riikonen näkee, että vaikka rinnakkaiselo hiihtäjien kanssa sujuu yleensä hyvin, erikseen merkityt talvipolut olisivat tarpeen.

Talvipolkuja on osoitettu Riikosen mukaan Lapin matkailukeskuksissa, mutta esimerkiksi läskipyöräilijät kaipaisivat niitä muuallekin. Monikäyttöpoluista hyötyisivät myös kaikki muut kulkijat, jotka eivät kuulu laduille.

– Jalkakäytävät eivät ole ratkaisu talviliikuntaan vaan se, että merkittäisiin talvikäyttöisiä polkuja joita voisi sitten kulkea ja jalankulkijatkin, löytäisivät sen. Latupohjat ovat tuttuja, kun niitä kävellään kesällä, mutta ei kävelijäkään halua sinne hiihtäjien sekaan, Riikonen toteaa.

Merkintäkokeilua talkoilla

Hollolalainen Riikonen onkin jo ollut yhteydessä Hollolan kuntaan, ja talvipolkujen merkitsemistä on määrä testata yhdessä paikallisen seuran, Tiirismaan Ladun, kanssa.

– Se vaatii yhteistyötä ja avoimuutta, että huomioidaan kaikki käyttäjät. Kunnan kanssa on neuvoteltu, että voimme merkitä talvipolun talkoovoimin.

Hollolan kunnan liikuntapaikkahoitaja Jukka Lehtinen pitää monikäyttöreittejä kokeilemisen arvoisina, joskin talkooapu tulee tarpeeseen, sillä ylimääräisiä resursseja ei ole. Toisaalta useamman tahon osallistuminen voi olla hyvästäkin.

– Kun kaikkea ei tuoda ihan suoraan valmiiksi ,vaan itsekin panostetaan hommaan, lopputulos on silloin yleensä parempi. Käyttäjien näkökulmaa ja toiveita tulee huomioitua enemmän, kun siinä ollaan itsekin mukana, Lehtinen pohtii.

Kuva: Sini Ojanperä / Yle

Lahdessa harkittaisiin tarkkaan

Lahden kaupungin liikuntapaikkapäällikkö Markku Ahokas suhtautuu ajatukseen erikseen merkityistä talvipoluista epäilevämmin. Ahokkaasta ajatus on periaatteessa kannatettava, mutta sen toimivuus käytännössä askarruttaa, sillä jo nykyisin jotkut kävelijät haluaisivat pyörät eri reiteille.

– On tullut palautetta, että kun emme valvo poluilla pyöräilemistä, hän kertoo.

Merkittyjä talvipolkuja ei luonnollisesti voi valvoa sen paremmin kuin muitakaan liikuntareittejä. Ahokas ei myöskään usko, että väki välttämättä pysyisi merkityillä reiteillä, eikä oikean paikan sekä reitin määrittäminen olisi helppoa.

– Se pitäisi miettiä kaikkien käyttäjien kannalta loppuun asti.

Läskipyörällä pääsee vaikka lumista mäkeä ylös. Kuva: Sini Ojanperä / Yle

Hiihtoa karttavatkin luontoon?

Tiina Riikonen näkee monikäyttöpolkujen tuovan lisää mahdollisuuksia matalan kynnyksen luontoliikuntaan. Esimerkiksi metsissä liikkumista pidetään hyvänä terveydelle, mutta kaikki eivät esimerkiksi halua hiihtää.

– Kyllä ihmisten hyvinvoinnin edistämistä on se, että saadaan heidät ulos ja luontoon keinolla millä hyvänsä, Riikonen muistuttaa.