1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. arktinen alue

Pohjoisella napaseudulla oli lämmin joulukuu

Esimerkiksi Alaskassa oli yli 10 astetta tavanomaista lämpimämpää.

Violingletscherin jäätikkö ja vuono Grönlannissa. Kuva: Maria Jose Vinas / NASA

Amerikkalainen tutkimuslaitos The National Snow and Ice Data Center (siirryt toiseen palveluun) (NSIDC) kertoo, että joulukuun keskilämpötila oli 2-6 astetta normaalia korkeampi Pohjoisen jäämeren alueella. Lämpötilaa seurataan ilmakehässä noin 800 metrin korkeudessa merenpinnasta

Osassa Alaskaa ja Siperian koillisosia kuun keskilämpötila oli peräti yli 10 astetta normaalia korkeampi.

Myös Huippuvuorilla ja Luoteis-Siperiassa mitattiin tavanomaista korkeampia lämpötiloja. Siellä oli yli viisi astetta lämpimämpää kuin viime vuosikymmeninä keskimäärin.

Tavanomaista kylmempää oli Jäämeren alueella joulukuussa vain Islannissa, jossa keskimääräinen joulukuu on parisen astetta lämpimämpi kuin viime vuonna.

Valkoinen alue kuvaa merijään peittämää aluetta joulukuussa 2017. Punainen viiva kuvaa jääalueen keskimääräistä kokoa vuosina 1981-2010. Kuva: National Snow and Ice Data Center (NSIDC)

Merijäästä on kadonnut miljoona neliökilometriä

Arktisen alueen merijää oli joulukuussa keskimäärin lähes 12 miljoonan neliökilometrin kokoinen. NSIDC:n mukaan alue on noin miljoona neliökilometriä pienempi kuin keskimäärin vuosina 1981–2010.

Pohjoisella napa-alueella on ollut tätä vähemmän jäätä vain vuonna 2016. Tammikuun alussa pohjoisessa oli vähemmän merijäätä kuin koskaan vastaavaan aikaan satelliittiseurannan aikana eli vuoden 1979 jälkeen.

NSIDC:n keräämien tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) arktisen merijään pinta-ala on pienentynyt viime aikoina keskimäärin 3,7 prosenttia vuosikymmenessä.