Lappajärveä odottaa "äärimmäinen" säästölinja – kunnanjohtajalta 11 ohjeen lista

Ei sijaisia eikä uusia työntekijöitä, esittää kunnanjohtaja Tuomo Lehtiniemi.

kuntatalous
Laskujen maksua.
Lappajärven kunnanhallitus päättää talousarvion vaatimista taloustoimista maanantaina.Ismo Pekkarinen / AOP

Lappajärvellä noudatetaan tänä vuonna tiukkaa talouskuria, jos kunnanhallitus päättää maanantaina hyväksyä kunnanjohtaja Tuomo Lehtiniemen esityksen koskien kunnan menojenhallintaa.

Esityksen mukaan esimerkiksi kunnan avoimeksi jääviä työpaikkoja ei saa julistaa auki ilman kunnanhallituksen lupaa. Lisäksi annetuissa määrärahoissa on pysyttävä ehdottomasti ja sijaisten palkkaaminen kielletään aloilla, joilla palkkaamatta jättäminen ei aiheuta kohtuutonta haittaa tai esimerkiksi vaaraa ihmisten terveydelle tai turvallisuudelle. Ohjeistuksessa on kaiken kaikkiaan yksitoista eri kohtaa.

Lehtiniemi toteaa myös, että kunnan määrärahojen käyttöä on painotettava mahdollisuuksien mukaan loppuvuoteen, jotta mahdolliset lisäsäästöt olisivat toteutettavissa vielä vuoden loppupuolella. Määrärahoja käytettäessä on noudetettava "äärimmäistä" säästäväisyyttä ja menokuria.

Lappajärven kunnanvaltuusto hyväksyi vuoden 2018 talousarvion 492 068 euroa alijäämäisenä. Säästökuurilla budjetin toteutumaa yritetään parantaa.