Tämän miehen naapurissa sinäkin haluaisit asua – 68-vuotias kolaa naapureidenkin pihat

Lunta on monessa paikassa riesaksi asti. Lapissa lumiennätyksiä on mitattu kahdeksalla paikkakunnalla.

lumityöt
Markku Kallio kolaamassa.
Keminmaalainen 68-vuotias Markku Kallio tekee innokkaasti myös naapureiden lumityöt.Risto Koskinen / Yle

KeminmaaVastasatanut lumi narskuu jalkojen alla. Keminmaalaisen rivitalon pihapiirissä on tuttu näky. Keltaisessa huomioliivitakissa lumikolan varressa on 68-vuotias Markku Kallio. Lumi sujahtaa kolaan tottuneesti ja Kallio pukkaa jälleen yhden lumikuorman sivummaksi pihalta.

Lumityöt voivat aiheuttaa harmaita hiuksia ja tuntua tuskaiselta, mutta Kallio on toista mieltä. Hän suorastaan nauttii lumitöiden tekemisestä. Yleensä Kallio aloittaa lumityöt jo aamuvarhaisella ja kolaa samalla myös naapureidensa pihat.

– Varsinkin viime talvi meni lumitöitä tehdessä. Saa nähdä hukkuuko tähän nyt, kun on tullut niin paljon lunta, Kallio sanoo.

Markku Kallio.
Edes jouluaaton sairaalareissu ei ole hidastanut Kallion lumityöintoa.Risto Koskinen / Yle

Tänä talvena lunta on tullut ennätyksellisen paljon suuressa osassa Suomea. Ilmatieteen laitoksen mukaan esimerkiksi Lapissa vuodenvaihteessa lumiennätykset ovat rikkoutuneet kahdeksalla paikkakunnalla: Enontekiöllä, Inarissa, Kemijärvellä, Kittilässä, Kolarissa, Muoniossa, Torniossa ja Sallassa.

Vuodenvaihteessa lunta oli eniten Kittilän Kenttärovan mittauspisteellä, peräti 77 senttiä. Myös Kallion kotiseudulla Meri-Lapissa lunta on puolisen metriä eli tuplasti tavanomaiseen verrattuna.

Naapurit tykkäävät

Keminmaalaiselle Markku Kalliolle lumityöt ovat hyötyliikuntaa parhaimmillaan. Lunta pukatessa saa nauttia raikkaasta ulkoilmasta. Eikä liikunta lopu kesken, kun lunta tulee parhaimmillaan tai pahimmillaan useita kertoja viikossa. Rivitalokodin lisäksi Kallio tekee lumityöt käsin kolaten myös mökillään.

Naapurit arvostavat eläkeläisen panosta yhteisten tilojen siistimiseen. Esimerkiksi rivitaloyhteisöstä poismuuttanut ikäihminen jäi kaipaamaan Kallion auttavaisuutta.

– Eräs mummo muutti pois talonpäästä viime talvena ja sanoi, että olisinpa muuttanut tänne jo aikaisemmin, kun tein joka päivä lumityöt, Kallio sanoo.

Kauhakuormaajakin vierailee pihalla välillä, mutta harvoin se ehtii ennen eläkeläistä. Sateisena päivänä Kallio kolaa vähintään kaksi kertaa päivässä.

– Viime talvena kone kävi vain 2–3 kertaa. Silloin lumitöitä sai tehdä joka päivä.

Markku Kallio kolaa.
Naapurit arvostavat Kallion avuliaisuutta.Risto Koskinen / Yle

Kallio on asunut 16 vuotta Espanjassa. Vuosien tauko lumitöistä on otettu takaisin nyt Keminmaassa, lumimassojen keskellä.

– Viime syksynä olimme vaimon kanssa siellä seitsemän viikkoa. Vaimo sanoi jo kahden viikon jälkeen, että mennään kotiin. Minä vastasin, että ollaan vaikka sinnillä loppuun saakka.

Reissu sairaalaankaan ei kitkenyt kolausintoa

Jouluaattona Kallio joutui käymään sairaalassa jalan kipuilun vuoksi. Lääkäri puhutteli Kalliota ja kehotti tätä katsomaan omaa sosiaaliturvatunnustaan. Kallio kertoo aluksi hämmentyneensä lääkärin kommentista. Lopulta syy huomautukselle selvisi.

– Lääkäri sanoi, että sinäkin olet tuon ikäinen, että ei saisi kovin repiä, Kallio sanoo.

Jalan kipu paljastui krampiksi ja yhden sairaalassa vietetyn yön jälkeen Kallio pääsi kotiin – ja lempipuuhansa lumitöiden pariin.

– Nyt minä taas pukkailen, Kallio hymyilee.