Wasalinen ennätysvuoden tulos palaa vanhan laivan ylläpitoon

Wasaline kuljetti Wasa Express aluksella ennätysmäärän matkustajia ja rahtia vuonna 2017. Toimitusjohtajan mukaan Ikääntyneen laivan ylläpito käy koko ajan vaikeammaksi.

Vaasa
Wasa Express
Wasaline Oy

Vaasan ja Uumajan kaupunkien omistaman varustamoyhtiön aluksella kulki viime vuonna 199 657 matkustajaa, kun vuonna 2016 matkustajia oli 184 144. Matkustajamäärä on kasvanut tasaisesti yhtiön aloitusvuodesta 2013 lähtien.

Varustamon toimitusjohtajan Peter Ståhlbergin mukaan kasvua selittää talouden hyvä vire. Lisäksi markkinointiapua on tullut alueen matkailukohteilta.

– Aggressiivinen lippuhinnoittelu ja loistava markkinointi ovat edesauttaneet meitä. Lisäksi täytyy muistaa, että olemme saaneet merkittävää apua Power Parkilta, Ähtäri Zoo:lta, Veljekset Keskiseltä ja Visit Vaasalta. Matkustajat löysivät meidät etenkin Ruotsista, Ståhlberg iloitsee.

Rahtimetrit kasvoivat viime vuonna 26,6 prosenttia ja lastimäärä tonneissa 24,3 prosenttia vuoteen 2016 verrattuna. Henkilöautoja Wasa Expressillä kulki viime vuonna 44 234, kasvua edellisvuodesta oli 8,3 prosenttia.

– Kuljetimme tällä välillä enemmän henkilöautoja, kun Viking Line kuljetti Helsinki–Tukholma -välillä, Ståhlberg sanoo.

Vanha laiva syö voitot

Vuonna 1981 valmistunut Wasa Express on liikennöinyt Vaasan ja Uumajan väliä nyt viisi vuotta. Varustamo kunnosti alusta loppuvuodesta 2012 noin miljoonalla eurolla.

Varustamolle on tärkeää, että laiva pystytään pitämään liikenteessä ja ikääntyvä alus vaatii huoltoa. Viime vuonna lähtöjä oli 842.

– Viime vuoden tulos tulee olemaan voitollinen, mutta se tulee menemään kokonaisuudessaan tekniikkaan. Laiva on vanha ja siitä tulee koko ajan enemmän kustannuksia. Ei ole itsestään selvää että laiva kulkee joka päivä, Ståhlberg kertoo.

Merenkurkun laivahanke on jumissa EU:ssa tukihakemuksen puutteiden takia. Hanke sisältää uuden Vaasan ja Uumajan välille räätälöidyn matkustajalautan, joka soveltuu talvimerenkulkuun ja käyttää vaihtoehtoisia polttoaineita.

– Uusi laiva on edellytys sille, että varustamo pystyy kasvamaan myös jatkossa, Ståhlberg sanoo.