1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Matti Nissinen

Virkavelvollisuuden rikkomisesta tuomittu valtakunnansyyttäjä vakuuttaa: "Työpanokselleni on suuri tarve"

Matti Nissinen palasi valtakunnansyyttäjänviraston johtoon joulukuussa.

Matti Nissinen Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen kertoo tänään perjantaina oikeusministeriöön toimittamassaan vastineessa saaneensa syyttäjälaitoksen sisältä ja sen ulkopuolelta ymmärrystä menettelylleen.

Korkein oikeus katsoi joulukuussa antamassaan tuomiossa Nissisen olleen esteellinen valtakunnansyyttäjänviraston koulutushankinnoissa. Hankinnat tehtiin yrityksestä, jonka perustaja ja osakas Nissisen veli on.

Nissinen sai virkavelvollisuuden rikkomisesta sakkorangaistuksen. Hän ei ole kommentoinut tuomiotaan julkisuudessa.

Oikeusministeriö pidätti Nissisen elokuussa virasta. Hän palasi takaisin valtakunnansyyttäjäviraston johtoon heti tuomionsa jälkeen.

Korkeimman oikeuden ratkaisun jälkeen oikeusministeriö ilmoitti arvioivansa Nissisen asemaa. Nyt ministeriöön toimitettu vastine on osa tätä prosessia.

Vastine: Motiiviperusteeni hyväksyttävä ja ymmärrettävä

Matti Nissinen korostaa virkamiesoikeudellisen kokonaisharkinnan vastineessaan, että hän on saanut lukuisia luottamuksellisia viestejä, jotka ovat suhtautuneet ymmärtäväisesti ja kiihkottomasti hänen menettelyynsä.

Nissisen mukaan viestejä on tullut ihmisiltä syyttäjälaitoksen sisältä, sidosryhmistä ja niin sanotuilta "tavallisilta kansalaisiltakin".

Vastineessaan Nissinen kirjoittaa, että hänen tekonsa moitittavuutta huomioitaessa on otettava huomioon hänen motiiviperustansa, joka on "hyväksyttävä ja ymmärrettävä".

Nissinen kertoo vastineessaan tavoitelleensa hankinnoilla parempaa johtamista, tuottavuutta ja työhyvinvointia.

Nissisen mukaan hänen teollaan ei ole välitöntä yhteyttä syyttäjälaitoksen ydintehtävään, sillä hän ei ole menettelyllään loukannut kenenkään perusoikeuksia tai oikeusturvaa.

Nissinen näkee, että syyttäjälaitosta odottavien isojen muutosten onnistuminen edellyttää "aktiivista, paneutuvaa ja aikaa vievää johtamista".

– Työpanokselleni on suuri tarve, Nissinen kirjoittaa vastineessaan.

Oikeusministeriö päättää Nissisen jatkosta tammikuussa

Oikeusoppineet kommentoivat Nissisen tuomion jälkeen, että se jäytää koko laitoksen uskottavuutta ja luottamusta syyttäjän toimintaan.

Oikeusministeriön ylijohtaja Arto Kujala kertoo Ylelle, että Nissistä koskevista, mahdollisista virkamiesoikeudellisista toimenpiteistä pyritään päättämään tammikuun aikana.

Mahdollisia toimenpiteitä voivat olla huomautus, varoitus tai irtisanominen.

Lue lisää aiheesta:

"Nissinen palaa huomenna hoitamaan virkaansa" – Valtakunnansyyttäjä takaisin töihin tuomiostaan huolimatta

"Tuomiosta valittamista ei ole edes harkittu" – puolustusasianajajan mukaan valtakunnansyyttäjä Nissinen on valmis jatkamaan töissään

KKO:sta historiallinen päätös: Valtakunnansyyttäjälle sakkotuomio virkarikoksesta

Valtakunnansyyttäjä kyynelehti oikeudessa – Yle seurasi hetki hetkeltä ennennäkemätöntä oikeudenkäyntiä

Mölsä: Outo oikeudenkäynti KKO:ssa – syyttäjä vastaan ajattelematon valtakunnansyyttäjä

Mitä se tarkoittaa, kun valtakunnan ylin syyttäjä saa syytteen? "On se kolaus, epäilemättä"