Hyppää sisältöön

Haluatko haalarin hylkivän vettä ja likaa? Neljä vinkkiä talvivaatteiden huoltoon

Lasten ulkovaatteiden pintakäsittelyssä käytettävät uudet aineet virkistyvät lyhyestä rumpukuivatuksesta.

Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Talvivaatteet ovat kovalla kulutuksella päiväkoti- ja alakouluikäisillä lapsilla. Vaatteet ovat myös varsin hinnakkaita, koska monissa on teknisiä ominaisuuksia.

Vaatteiden säilyminen hyvänä vaatii oikeanlaista käsittelyä.

Kysyimme talvivaatteiden valmistajilta nyrkkisääntöjä talvitakkien, -housujen ja -haalareiden huoltamiseen.

1. Kuinka usein talvivaatteen voi pestä?

Vaatteet kestävät hyvin pesua, mutta jokainen pesu kuluttaa vaatetta, energiaa ja ympäristöä. Kuraisen vaatteen voi huuhdella tai pyyhkiä puhtaaksi. Vaatteen voi myös antaa kuivua ja sitten harjata lika pois.

Pesemistä ei silti kannata vältellä: jos vaate on kovin likainen, myös lika kuluttaa vaatetta.

Reiman Riika Paakkunainen kertoo itse pesseensä päiväkoti-ikäisen lapsensa vaatteita korkeintaan kerran, mutta mieluummin joka toinen kuukausi.

– Tarhahaalarin ei tarvitse olla aina kiiltävän puhdas. Mutta totta kai kannattaa toimia aina tilanteen mukaan.

2. Miten talvivaate kannattaa pestä?

Yleisimmin ulkovaatteille, joissa on teknisiä ominaisuuksia, suositellaan pesua 40 asteessa. Tekniset ominaisuudet, jotka saavat vaatteen hylkimään likaa ja vettä, eivät kestä kuumaa.

Useimmat valmistajat suosittelevat nestemäistä pesuainetta, joka vähentää hankausta. Valkaisevia aineita ei kannata käyttää, ellei vaate ole kokonaan valkoinen.

Pesuainetta kannattaa annostella varovasti ja huolehtia sen huuhtoutumisesta, vaikkapa ylimääräisellä huuhtelulla. Pintaan jäävä pesuaine voi tukkia hengittävät huokoset tai heikentää vaatteen lian ja veden hylkivyyttä. Samasta syystä huuhteluainettakaan ei kannata käyttää.

Tahranpoistoainetta kannattaa kokeilla vaatteen huomaamattomaan kohtaan. Joskus se saattaa liuottaa myös vaatteen värejä.

– Tahranpoistoon voi kokeilla myös tiskiainetta. Se tehoaa usein esimerkiksi rasvaan. Tahrat pitäisi aina yrittää poistaa tuoreeltaan. Jo pestystä vaatteesta ne harvoin lähtevät, Kati Kuuteri Polarn O. Pyretiltä sanoo.

3. Miksi ulkovaatteet pitäisi pestä nurin päin?

Nurin kääntäminen säästää vaatteen pintaa pesukoneen mekaaniselta hankaukselta. Se myös suojelee ulkosaumoja ja vähentää nyppyyntymistä.

Nurin kääntäminen myös helpottaa pesuaineen huuhtoutumista vaatteen sisäpuolelta.

Oikein likaisen vaatteen voi pestä oikein päin, mutta se kannattaa kääntää nurin kuivausvaiheessa, koska se nopeuttaa kuivumista.

Useat vaatevalmistajat eivät käytä enää fluorattuja hiilivetyjä pintakäsittelyyn. Korvaavat aineet tarvitsevat lämpökäsittelyn, että ominaisuudet aktivoituvat. Osa valmistajista suosittelee ulkovaatteiden kuivaamista kuivaksi asti kuivausrummussa.

Esimerkiksi Reima suosittelee lyhyttä rumpukuivausta matalassa lämmössä myös vaatteilleen, joiden pesuohje kieltää rumpukuivaamisen.

– Itse laittaisin vaatteen kuivana noin 20 minuutiksi matalalle lämmölle kuivausrumpuun.

Pesujen välillä pulkkamäessä kastuneita vaatteita voi kuivata kuivauskaapissa. Sille ei ole estettä, vaikka pesuohje kieltäisi rumpukuivauksen – mikäli käytetään matalaa lämpöä. Sisältä kuivaa vaatetta ei tarvitse kuivauskaappiin kääntää nurin.

4. Mitä vesipilariarvosta pitäisi tietää vaatetta valitessa?

Arvo kertoo vaatteen vedenpitävyydestä. Arkikäytössä riittää hyvin lukema 5000, mutta jos lapsi esimerkiksi istuu tai konttaa maassa tai laskee pulkkamäessä, arvon olisi hyvä olla 8000– 10000. Mitä enemmän painetta vaatteeseen kohdistuu, sitä korkeampi arvon pitäisi olla.

Vedenpitävyys vaatteeseen tehdään kankaan nurjalle puolelle. Sillä ei ole merkitystä kankaan kestävyydelle. Siihen vaikuttavat kankaan kudos, paksuus ja kuitumateriaali. Ohutkin kangas voi olla kestävää, jos kuitu on vahvaa. Esimerkiksi polyamidi on kestävää.

Kankaan pintakäsittely puolestaan vaikuttaa lian ja veden hylkivyyteen.

Vaatteen vedenkestävyyteen vaikuttaa myös saumojen teippaus, koska saumoista vesi menee helposti läpi.

Asiantuntijoina Reiman viestintäpäällikkö Riika Paakkunainen ja Kati Kuuteri Polarn O. Pyretiltä.