Kolmannen sektorin sote-toimijoille tulossa yhteinen tietopankki

Kolmannen sektorin sosiaali- ja terveysalan järjestöistä kootaan tietokanta, joka palvelee niin asiakkaita kuin ammattilaisiakin.

Pohjois-Savo
sairaanhoitaja työntää kärryä
Emmi Korhonen / Lehtikuva

Pohjois-Savon sosiaali- ja terveysalan toimijoista ollaan kokoamassa tietopankkia, jonka toivotaan helpottavan palvelujen saatavuutta. Kyseessä on tietokanta, joka kootaan Hyvinvointitarjotin-nimiselle sivustolle (siirryt toiseen palveluun).

Kuopion kaupungin asiantuntijapalveluesimies Tiia Ranta-Peren mukaan sivustolla olevasta hakukoneesta löytyy apu vain muutamalla hiiren klikkauksella.

Hän ottaa esimerkiksi asiakkaan, joka saa lääkäriltä alaselkäkipu-diagnoosin. Jos lääkäri arvelee asiakkaan hyötyvän liikuntaneuvonnasta ja -ohjauksesta, hän valitsee hakukoneesta ensin kohdan alaselkäkipu ja sen jälkeen kohdan liikuntaohjausneuvonta.

– Sen jälkeen tietokoneen ruudulle tulee esille kaikki kolmannen sektorin toimijat, jotka pystyvät tarjoamaan liikuntapalvelua juuri tällaiselle alaselkäkipua potevalle asiakkaalle.

Yhteystiedot sähköpostiin tai tekstiviestillä

Haun pohjalla on algoritmi, joka tuottaa ehdolle muutaman, ehkä neljästä viiteen palveluntarjoajaa.

– Näistä kolmannen sektorin toimijoista otetaan yhteyttä asiakkaaseen, jos tämä niin haluaa. Asiakas saa järjestöistä tiedon myös sähköpostilla tai tekstiviestillä, jolloin hän voi itse ottaa yhteyttä haluamaansa toimijaan.

Tietokantaan on tarkoitus saada kaikki kolmannen sektorin toimijoiden tuottamat sosiaali- ja terveyspalvelut niin asiakkaiden kuin ammattilaistenkin käytettäväksi.

Asialla ICT- ja sote-osaajia

Hanketta koordinoi Pohjois-Savon vertaistuen keskus (VeKe). Tavoitteena on tukea tekeillä olevaa sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistusta (sote).

VeKen lisäksi kehitystyössä ovat mukana Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ja Kuopion kaupungin yhdessä omistama Istekki Oy, Kuopion kaupunki, pohjoissavolaisia sote-järjestöjä ja sote-ammattilaisten omistama kehitysyhtiö Flowmedik Oy.

Tietokanta voi auttaa myös järjestöjä löytämään asiakkaat

Pohjois-Savossa on yhteensä 527 sote-alan järjestöä, mutta uudessa tietokannassa mukana on vasta runsaat kymmenen toimijaa.

Yksi jo heti alkuvaiheessa mukana olevista on Pohjois-Savon muisti ry. Järjestön toiminnanjohtaja Eija Rytkönen uskoo tietokannan merkitsevän selkeästi muutosta parempaan.

– Se tuo meille mahdollisuuden löytää asiakkaat ja tarjota heille palveluja.

Rytkösen mukaan tietokanta voi tavallaan luoda umpeen terveydenhuollon ammattilaisten ja kolmannen sektorin välillä olevan kuilun, jota henkilötietosuojasäädökset ovat syventäneet.

– Me emme nykyisin kohtaa muistisairasta asiakasta tarpeeksi ajoissa. Uusi tietokanta nopeuttaa palvelujen saamista asiakkaalle.

Kuopiosta Pohjois-Savoon ja koko Suomeen

Uuden sote-tietokannan kokeilu alkaa Kuopion alueen terveyskeskuksissa jo lähiviikkojen aikana. Pilotissa ovat alkuvaiheessa mukana ainakin psykiatriset sairaanhoitajat, osa suun terveydenhuollosta ja fysioterapia.

Kokeilun on tarkoitus laajentua myöhemmin Kuopiosta koko Pohjois-Savon maakuntaan ja sen jälkeen valtakunnalliseksi tietokannaksi.

– On myös kansantaloudellisesti tärkeää, että kolmannen sektorin toimijat ja voimavarat saadaan käyttöön, summaa Tiia Ranta-Pere.