Verkkosivujen uusin rahoituskeino hämmentää: Saako kävijän konetta käyttää luvatta virtuaalivaluutan louhimiseen?

MV-lehti louhii itselleen digivaluuttaa lukijoidensa tietokoneilla näiden tietämättä. Myös muilla sivustoilla on käytetty kävijöiden suoritintehoa toiminnan rahoittamiseen.

WWW-sivustot
Ruudulla näkyy koodia.
Kalevi Rytkölä / Yle

Valeuutisista tunnettu MV-lehti on kehittänyt uuden rahoituslähteen: se louhii virtuaalivaluuttaa sivustolla vierailevien koneilla ilman, että nämä tietävät louhinnasta.

Sivuston avaaminen kuluttaa kävijän tietokoneen suoritintehoa ja lisää sähkönkulutusta jonkin verran.

– Hyvin vähän kuitenkin, ei sitä sähkölaskussa huomaa, Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Jarmo Lahtiranta sanoo.

Sen sijaan mobiilikäytössä virtuaalivaluutan louhinta kuluttaa akkua normaalia enemmän.

Ilmiö on levinnyt nopeasti maailmalla

Virtuaalivaluutan salalouhinta on uusi ilmiö, mutta Viestintäviraston mukaan siinä ei todennäköisesti ole mitään laitonta. Käyttäjä kun ei tiedä myöskään Facebook-liitännäisten toiminnasta tai siitä, miten vaikkapa mainokset toimivat, kun niitä klikkaa.

Maailmalta löytyy useita tapauksia, joissa sivustot ovat louhineet virtuaalivaluuttoja käyttäjien selaimilla. Esimerkiksi CBS Showtime (siirryt toiseen palveluun), piraattisivusto Pirate Bay ja vakuutusyhtiö Tuneprotect (siirryt toiseen palveluun) ovat jääneet kiinni salalouhimisesta.

Hämmennystä on herättänyt se, että ne eivät ole kertoneet louhinnastaan.

Kävijä voi tarkistaa sivuston lähdekoodista, onko sivulle asennettu CoinHive-lisäosa. CoinHive louhii esimerkiksi Monero-kryptovaluuttaa.

Kryptovaluutasta vaihtoehto mainoksille?

Lahtirannan mukaan muuallakin verkkomediassa on pohdittu kryptovaluuttojen louhintaa yhtenä vaihtoehtona mainoksille.

Kun mainoksia estävät ad blockerit yleistyvät eivätkä ihmiset klikkaa mainoksia, verkkomedian pitää kehittää vaihtoehtoisia rahoitustapoja. Toisaalta samoilla mainostenesto-ohjelmilla voidaan jo estää myös louhintaohjelmia.

– Virtuaalivaluuttojen louhiminen rahoituskeinona ei ole toistaiseksi lähtenyt leviämään ehkä siksi, että ilmiö on niin uusi, Lahtiranta sanoo.

Britannian yleisradioyhtiö BBC arvioi jutussaan viime vuoden lopulla (siirryt toiseen palveluun), että jos sivustolla käy miljoona kävijää kuukaudessa eli runsaat 30 000 päivässä, sivuston ylläpitäjä tienaa virtuaalilompakkoonsa noin sata euroa.

MV-lehden louhimisesta keskusteltiin perjantaina Reddit-sivustolla. (siirryt toiseen palveluun) Keskustelusta kertoi ensimmäiseksi Tivi (siirryt toiseen palveluun).