Turkin kiristynyt tilanne ajoi TV-kanavan maanpakoon – "Meillä myös oppositio pääsee ääneen"

Ylen ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen tutustui Kölnin laidalla toimivaan turkiksi lähettävään televisiokanavaan. Turkissa isot tiedotusvälineet on alistettu hallituksen valvontaan. Kriittisiä toimittajia on heitetty vankilaan tai kadulle työttömiksi. Ulkomailla asuvat turkkilaistoimittajat ovat kuitenkin käynnistäneet vastaiskun.

Ezo Özer valmistautuu juontamaan illan pääuutislähetyksen. Kuva: Tom Kankkonen / Yle

Teollisuushallissa Kölnin kaupungin laidalla toimii erikoinen televisiokanava. Toimitus on Saksassa mutta lähetykset ovat turkiksi, ja suurin osa katsojista on myös Turkissa.

Artı TV (siirryt toiseen palveluun) aloitti lähetyksensä keväällä 2017. Nyt teollisuushallissa on töissä kymmeniä toimittajia, kuvaajia, leikkaajia ja muuta henkilökuntaa.

Päätoimittaja Celal Başlangıç selittää kanavan kotipaikkaa sillä, että Turkissa työskentelyolosuhteet ovat muuttuneet mahdottomiksi.

"Tuleeko poliisi kotiovelle?”

– Turkissa toimittaja saa koko ajan jännittää, suljetaanko työpaikka. Tai joutuu miettimään, tuleeko poliisi kotiovelle keskellä yötä.

Noudatamme Turkin lakeja. Tosin Turkin valtaapitävät eivät kunnioita näitä lakeja.

Celal Başlangıç

Hänen mukaansa Turkissa ei ole edellytyksiä tehdä normaalia toimitus- ja uutistyötä. Artı TV:llä on kuitenkin myös studio Istanbulissa. Kanavan ohjelmia voi katsoa internetin ja satelliitin välityksellä.

– Noudatamme Turkin lakeja. Tosin Turkin valtaapitävät eivät kunnioita näitä lakeja, ja siksi jouduimme perustamaan kanavamme tänne Saksaan, päätoimittaja Başlangıç kuvailee Turkin oloja.

Kölnissä kanavan työntekijät tuntevat olevansa turvassa Turkissa jatkuvilta puhdistuksilta ja pidätyksiltä. Turkin on väitetty harjoittavan laajaa tiedustelutoimintaa Saksassa, mutta Artı Tv on toistaiseksi saanut olla rauhassa.

Osa työntekijöistä on asunut pitkään Saksassa, osa heistä on saapunut Saksaan Turkin vuoden 2016 vallankaappausyrityksen jälkeen.

Turkkilainen veteraanitoimittaja Celal Başlangıç päätyi tekemään perustamaan turkkilaisen televisiokanavan Saksaan. Kuva: Ivar Heinmaa / Yle

Celal Başlangıç on tehnyt kymmeniä vuosia kestäneen uran turkkilaisissa tiedotusvälineissä. Hänen mielestään sananvapaustilanne Turkissa on nyt pahempi kuin koskaan aikaisemmin.

– En tiedä mitä minulle tapahtuisi, jos menisin takaisin. Toimittajan työtä en ainakaan voisi tehdä siellä.

Toimittajilla arpalippu vankilaan

Päätoimittaja Başlangıç kertoo tarinan, jonka mukaan jokaisen turkkilaisen toimittajan taskussa on arpalippu. Monilla arvassa lukee ”mene vankilaan”, kun se nostetaan esille. Turkin vankiloissa arvioidaan olevan noin 150 toimittajaa, mutta luvut vaihtelevat. Viimeisetkin hallituksesta riippumattomat televisiokanavat on suljettu.

Turkissa todelliset toimittajat ovat vankilassa tai työttöminä.

Celal Başlangıç

– Turkissa todelliset toimittajat ovat vankilassa tai työttöminä. Presidentinpalatsin kirjurit ovat nyt tekevinään toimittajan työtä.

Uutishuoneessa kanavan pääuutislähetyksen juontaja Ezo Özer valmistautuu illan lähetykseen. Kattoon ripustetuista monitoreista näkyy useiden isojen turkkilaisten tv-kanavien lähetykset.

Lähetykset Turkista tulevat tyylikkäistä ja moderneista studioista ja kiiltävistä toimitustaloista, joiden rinnalla Artı TV:n teollisuushallistudio näyttää kovin vaatimattomalta. Lavasteet ovat hiukan nuhruiset ja kuluneet. Lähetystä ohjataan täyteen ahdetusta ohjaamosta, jonne kantautuu ääniä avoimesta ikkunasta.

Artı TV:n ohjaamo on pieni ja ahdas. Kuva: Tom Kankkonen / Yle

Turkkilaiskanavat täynnä ”hyviä” uutisia

Turkissa hallituksen talutusnuorassa olevat tiedotusvälineet kertovat samoista aiheista kuin Artı TV. Uutisissa keskitytään kuitenkin hallituksen kannalta myönteisiin asioihin ja jätetään toinen puoli asiasta kertomatta.

– Päivän pääuutiset löytyvät kyllä suurilta kanavilta, mutta meidän otteemme on erilainen, sanoo Ezo Özer.

Özer muistuttaa, että kaikki hallitukseen kriittisesti suhtautuvat kanavat on suljettu. Artı TV:n studiokin sijaitsee talossa, jossa aiemmin oli kahden lakkautetun turkkilaisen kanavan Saksan toimipiste.

Ezo Özerin mukaan myös opposition ääni kuuluu Artı TV:ssä. Kanava kertoo hallituksen kannalta kielteisiäkin uutisia.

– Saimme esimerkiksi käsiimme tiedot presidentinpalatsin kuluista. Pelkästään siivoukseen menee satojatuhansia euroja. Uutisoimme myös esimerkiksi inflaation kiihtymisestä Turkissa, Özer kertoo.

Palkka pieni, mutta ruoka työnantajalta

Turkkilaisten liikemiesten perustama säätiö avustaa kanavaa. Rahahanat ovat kuitenkin tiukalla. Toimittajien palkat ovat reilusti alle puolet alan normaaleista. Yksi työntekijöistä kertoo ansaitsevansa noin 1 000 euroa kuussa. Työnantaja yrittää auttaa tarjoamalla työpaikalla ilmaiset ruoat.

Ezo Özer ja muut Artı TV:n työntekijät uskovat, että hallituksesta riippumattomalle ja kriittiselle journalismille on kysyntää. Ja ilmapiiri on tiukasta taloudesta huolimatta paljon vapaampi ja innostuneempi kuin Turkissa.