Saana-tunturin valaissut Kari Kola palkittiin Pohjois-Karjalan elävöittämisestä

Joensuun nuorkauppakamari ry ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ovat valinneet valotaiteilija Kari Kolan Maakunnan kehittäjäksi 2017.

palkinnot
Kari Kola
Kari Kola on piristänyt valotaiteellaan Pohjois-Karjalaa, mutta myös muuta Suomea.Heikki Haapalainen / Yle

Palkinto myönnetään vuosittain pohjoiskarjalaiselle ihmiselle, joka on edistänyt maakunnan kehitystä ja vaikuttanut omalla toiminnallaan maakunnan positiiviseen eteenpäin menoon.

– Valotaiteilija Kari Kola on ollut mukana kehittämässä useita tapahtumakokonaisuuksia maakuntaan ja elävöittänyt esimerkiksi Joensuun, Nurmeksen ja Outokummun kaupunkikuvaa teoksillaan, valintaraati kiittelee.

Valintaan vaikutti myös Kari Kolan ja yhtiökumppaneiden tulevaisuuden suunnitelmat koskien Joensuun kasvitieteellisen puutarhan Botanian tulevaisuutta. Kola yhtiökumppaneineen osti puutarhan ja aikoo rakentaa siitä Itä-Suomen ykkösnähtävyyden.

Myös maailman suurin valotaideteos on Kolan käsialaa

Kari Kola on tullut tunneksi myös muualla kuin Pohjois-Karjalassa. Esimerkiksi vuonna 2015 taiteilija valaisi Unescon päämajan Pariisissa Valon teemavuoden kunniaksi. Kolan valotaidetta on nähty myös muualla Euroopassa esimerkiksi Englannissa, Portugalissa ja Turkissa.

Suomessa taiteilijan nimi nousi esiin etenkin vuoden 2017 aikana, kun hän valaisi kuusi suomalaista nähtävyyttä osana Luminous-valotaidekokonaisuutta. Yksi nähtävyyksistä oli Saana-tunturi, jonka valaisua on pidetty maailman suurimpana valotaideteoksena.

Maakunnan kehittäjä -palkinnon perjantaina Juuassa vastaanottanut Kola kertoo, että hänen tavoitteenaan on ihmisten silmien avaaminen kulttuurisesti ainutlaatuisille asioille.

– Pohjois-Karjalalla on paljon potentiaalia kehittyä matkailullisestikin entistä vetovoimaisemmaksi, kun tehtäisiin rohkeasti ja avoimin mielin töitä yhdessä, Kari Kola rohkaisee.