Kekkonen, Niinistö ja Koivisto ovat suomalaisten eniten arvostamat presidentit, sanoo tutkimus

Noin puolet suomalaisista nostaa Kekkosen kolmen eniten arvostamansa presidentin joukkoon. Naiset arvostavat Halosta ja Koivistoa enemmän kuin miehet.

presidentit
Grafiikka
Kekkonen on ykkönen, Niinistö ja Koivisto tulevat niukasti perässä, kertoo Kunnallisalan kehittämissäätiön kansalaistutkimus.Yle Uutisgrafiikka

Urho Kekkonen, Sauli Niinistö ja Mauno Koivisto ovat suomalaisten mielissä kaikkien aikojen arvostetuimmat tasavallan presidentit, kertoo Kunnallisalan kehittämissäätiön (siirryt toiseen palveluun)tekemä kansalaistutkimus.

Lähes puolet, eli noin 49 prosenttia kyselyyn vastanneista suomalaisista asettaa Kekkosen kolmen eniten arvostamansa presidentin joukkoon. Kauas ei jää istuva presidentti Niinistö, jonka lähes joka toinen, eli noin 45 prosenttia valitsee kolmen kärkeen. Kolmanneksi arvostetuin on Mauno Koivisto, jonka noin joka kolmas (35%) valitsee kärkikolmikkoon.

Presidentti Tarja Halonen on listan neljäntenä 30 prosentin vastausosuudella, C. G. E. Mannerheim viidentenä 23 prosentin osuudella ja Martti Ahtisaari kuudentena 21 prosentin osuudella.

Itsenäisyyden ajan neljä ensimmäistä tasavallan presidenttiä sijoittuvat listan loppupäähän, mikä ei välttämättä kuitenkaan tarkoita, ettei heitä arvostettaisi. Tutkimus esittää, että varsinkin nuorempi väestö ei saata täysin tuntea heidän saavutuksiaan. Neljä viimeisintä presidenttiä taas ovat kaikki kuuden arvostetuimman joukossa.

Grafiikka
Kaaviossa vastausten jakautuminen kysymykseen ”Suomella on ollut kautta aikojen 12 presidenttiä. Keitä kolmea seuraavista arvostat eniten?” Tutkimuksessa tehtiin 1016 haastattelua.Yle Uutisgrafiikka

Naiset arvostavat Halosta ja Koivistoa enemmän kuin miehet

Kekkosen ja Niinistön arvostus jyrää niin miesten kuin naistenkin keskuudessa, mutta ryhmien välisissä tuloksissa on myös eroja. Naiset antavat äänensä keskimäärää useammin etenkin Tarja Haloselle ja Mauno Koivistolle.

Miehistä vain noin joka viides sijoittaa Halosen kolmen arvostetuimman joukkoon, naisista noin kaksi viidestä. Miesten vastauksissa mainitaan useammin Ryti, Mannerheim ja Paasikivi kuin naisten.

Nuorimman ikäluokan keskuudessa Halosen ja Ahtisaaren arvostus on hieman korkeampaa. Tulos kertoo tutkimuksen mukaan siitä, että etenkin alle 35-vuotiaat naiset arvostavat Halosta. Varttuneemman väestön eli yli 60-vuotiaiden joukossa Kekkonen ja Niinistö ovat ylivertaisia.

Hallituspuolueiden kannattajista valtaosa arvostaa Kekkosta (60 %) ja Niinistöä (68 %), kun oppositiopuolueiden kannattajien keskuudessa Halonen (45 %) on keskimääräistä arvostetumpi.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimus kysyi kansalaisilta ”Suomella on ollut kautta aikojen 12 presidenttiä. Keitä kolmea seuraavista arvostat eniten?” Haastatteluja tehtiin yhteensä 1016. Vastanneet edustavat Suomen 18-75-vuotta täyttänyttä väestöä. Tulosten virhemarginaali on suurimmillaan kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.