1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

Yhä useammille venäläislapsille opetetaan sotilaallisia taitoja – "Isänmaallisuuden pitää olla yhtä tärkeää kuin vanhemmat"

Venäjällä lapsille ja nuorille suunnatun sotilaallisen koulutuksen suosio on nousussa. Yle kävi tutustumassa isänmaallisen Vimpel-harrastekerhon toimintaan Luoteis-Venäjällä.

Ivan Devjatovki kertoo lapsille aseiden käytöstä. Nastja Nelajeva kuuntelee tarkkaavaisena kolmantena vasemmalta. Kuva: Grigori Vorobjov / Yle

**VELIKI USTJUG. **Maastopukuisella Ivan Devjatovkilla on tarkkaavainen kuulijakunta.

–Tänään kerron teille tästä aseesta. Teidän täytyy tietää jotain siitä ennen kuin voitte aloittaa ampumaharjoittelun.

Kädessään hänellä on Makarov-pistooli, neuvostoliittolaisen aseteollisuuden taidonnäyte. Toinen sellainen, Kalašnikov-rynnäkkökivääri lepää pöydällä.

Pöydän ympärillä on joukko lapsia ja nuoria, jotka seuraavat Devjatovkin ohjeistusta.

– Pääsääntö on mikä? hän kysyy.

– Älä osoita aseella toista päin, lapset ja nuoret vastaavat.

Makarov lähtee kiertoon pöydän ympärille ja se puretaan ja kootaan kerta toisensa jälkeen. Aseen saa käsiinsä myös nuori Nastja Nelajeva.

– Tulevaisuudessa haluan opiskella sotilasakatemiassa ja työskennellä lainvalvonnassa. Täällä opetetaan taitoja, joita ei saisi missään muualla, hän kertoo.

Eivätkö aseet pelota? Eivät, sanoo Nelajeva ja lisää, että kouluttajat ovat ammattilaisia. Asekouluttaja Devjatovki on vapaaehtoinen poliisista, naapurihuoneessa ensiapua ja painesiteiden käärimistä opettava Serafima Fomina sairaanhoitaja.

Asekoulutuksessa opetellaan muun muassa Makarov-pistooli purkamista ja kokoamista ennen varsinaisia ampumaharjoituksia. Kuva: Marjo Näkki / Yle

Veteraanien perustama kerho

Olemme runsaan 30 000 asukkaan luoteisvenäläisessä Veliki Ustjugin kaupungissa, tavallisen kerrostalon alakerrassa sijaitsevassa kerhotilassa.

Täällä 10–17-vuotiaille lapsille ja nuorille suunnattu sotilaallisisänmaallinen harrastuskerho Vimpel on kokoontunut kaksi kertaa viikossa viime helmikuusta lähtien.

– Täällä käy täysin tavallisia lapsia ja nuoria, jotka eivät pelkää pukea päälleen sotilasunivormua ja tulla koulutukseen, kuvaa kerhon vetäjä ja perustaja Ilja Buldakov.

Vimpel on Venäjän valtion tukema kerho, jonka kattojärjestön perustivat Moskovaan veteraanit Kremlin prikaatista, Venäjän armeijan erikoisjoukoista ja turvallisuuspalvelu FSB:stä viisitoista vuotta sitten.

Nyt Vimpel toimii liki 50 eri paikkakunnalla ympäri Venäjää.

Ilja Buldakov halusi perustaa kerhon kotipaikkakunnalleen. Kuva: Marjo Näkki / Yle

Buldakov itse ei veteraaneihin lukeudu. 25-vuotias mies innostui isänmaallisuudesta armeijassa. Asepalveluksensa hän suoritti lähellä Suomen rajaa Kamenkan (Kaukjärvenkylän) varuskunnassa moottoroidussa jalkaväkiprikaatissa.

– Juoksentelin ympäriinsä konekiväärin ja kranaatinheittimen kanssa. Palvelin vuoden ja palasin kotiin, Buldakov kertoo.

Armeija teki nuoreen mieheen syvän vaikutuksen. Hän halusi yhdistää intohimonsa ja työnsä lasten ja nuorten parissa.

– Isänmaallisuuden pitäisi olla nuorille yhtä tärkeää kuin vanhemmat. Mielestäni pitää kunniottaa isänmaataan, tietää maansa historia, vaalia sitä ja luontoa sekä puolustaa kansaa, Buldakov kuvaa.

Ennen kerhon perustamista Buldakovin täytyi käydä Moskovassa erityinen koulutus päästäkseen kerhon vetäjäksi. Nyt hän esittelee sertifikaattiaan ylpeänä.

Isänmaallista toimintaa

Vimpeliä Buldakov pitää ennen kaikkea nuoria kehittävänä toimintana. Kerhossa käyviä pariakymmentä nuorta ei näy Veliki Ustjugin kaduilla polttamassa tai juopottelemassa, hän vakuuttaa.

– Sen sijaan, että nuoret istuisivat sisällä pelaamassa kännyköillä ja tietokoneilla, he ovat täällä oppimassa uusia ja hyödyllisiä taitoja sekä kehittämässä itseään, Buldakov korostaa.

Mutta mitään epäselvyyttä ei ole siitä, että taitojen lisäksi kerhon tavoitteena on pönkittää lasten ja nuorten isänmaallisuutta. Kerhohuoneen seinällä on juliste otsikolla ”Me muistamme”, ja siinä pitkä lista kuolleiden sotilaiden nimiä.

Kerhotilan toisessa huoneessa painesidettä toverinsa käsivarteen sitoo 13-vuotias Ignat Boldyr.

– Läheisimmät ystäväni ovat täällä kerhossa. Voisi todella sanoa, että olemme aseveljiä, hän sanoo.

Säännöllisten kokoontumisten ja leirien lisäksi kerhoissa vierailee Venäjän armeijan eri aselajien kuten laivaston edustajia sekä sodissa kunnostautuneita.

– Meillä on käynyt puhumassa Suuren isänmaallisen sodan veteraaneja sekä Afganistanissa ja Tšetseniassa sotineita, Buldakov kertoo.

Suuri isänmaallinen sota tarkoittaa Venäjällä toista maailmansotaa. Venäjällä toinen maailmasota nähdään niin, että Venäjä voitti ja oli vapauttamassa Eurooppaa natsien hirmuhallinnolta. Samalla vaietaan Stalinin roolista ja maan omista vankileireistä.

Ilja Kapustin (oik.) sitoo ystävänsä kättä ensiapukoulutuksessa. Kuva: Marjo Näkki / Yle

Suunta kasvukeskuksiin

Veliki Ustjug sijaitsee noin 900 kilometriä Moskovasta kaakkoon. Sitä ympäröivät laajat erämaa-alueet ja lähimmät suuremmatkin kaupungit ovat parinsadan kilometrin päässä. Monet nuorista sukupuoleen katsomatta harrastavat metsästystä.

Sotilaallis-isänmaallisen kerhon toiminta viitoittaa tietä kohti pääkaupunkia ja kasvukeskuksia syrjäisiltä alueilta.

Veliki Ustjugin Vimpelin ensimmäiset ”valmistuneet” ovat jo siirtyneet eteenpäin yhdeksännen luokan jälkeen, ja osa toimii Venäjän hätätilaministeriön kadetteina. Monilla muillakin on suuntana joko asepalvelus tai kokonainen ura armeijassa tai Venäjän sisäministeriön alaisissa turvallisuusvirastoissa.

Suunta on selvä myös Ignat Boldyrille.

– Isäni on hävittäjälentäjä ja haluan itsekin sellaiseksi, hän sanoo reippaasti.