1. yle.fi
  2. Uutiset

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puolusti toimittajien pidätyksiä

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi Pariisissa vierailevalle Turkin presidentille, että demokraattisten maiden pitää kunnioittaa lakia taistellessaan terrorismia vastaan – Erdoğanin mielestä Turkin pidättämät toimittajat ruokkivat terrorismia.

Recep Tayyip Erdogan
Turkin presidentti Pariisissa
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puolustautui Ranskan presidentti Emmanuel Macronin moitteilta, jotka koskivat Turkin toisinajattelijoihin kohdistuvia pidätyksiä.Etienne Laurent / Epa

Ranskan presidentti Emmanuel Macron esitti huolensa Turkin pidättämien opiskelijoiden, opettajien ja toimittajien kohtalosta. Macron korosti, että demokraattisten valtioiden pitää kunnioittaa lakia.

Macronin mukaan presidentit olivat keskustelevat tiettyjen Turkin pidättämien toimittajien listasta.

Erdoğanin mielestä pidätetyt ovat ruokkineet terrorismia:

– Terrori ei muotoudu itsestään. Terrorilla ja terroristeilla on puutarhurinsa. Puutarhureita ovat ne ihmiset, joita pidetään ajattelijoina. He kastelevat .... sanomalehtikolumniensa kautta, muotoili Erdoğan.

Turkin EU-jäsenyys ei etene

Presidentti Erdoğan valitti Macronille, että Turkin pitkä matka EU-jäseneksi on uuvuttava.

– Ehkä tämä pakottaa meidät tekemään päätöksen, sanoi Erdoğan ilman, että kertoi, mitä päätös voisi koskea.

Macronin mukaan viimeaikaiset Turkin tapahtumat eivät mahdollista edistymistä sen jäsenyysneuvotteluissa. Olisi Macronin mukaan tekopyhää teeskennellä, että uusia aihealueita voitaisiin avata neuvotteluissa.

Yksipäiväinen Ranskan vierailu oli Erdoğanin ensimmäinen sen jälkeen, kun Turkissa tehtiin vallankaappausyritys 15.-16. heinäkuuta 2016. Sen jälkeen arviolta 50 000 ihmistä on pidätetty ja toistasataa tuhatta ihmistä erotettu julkisen alan viroista epäiltyinä osallisuudesta kaappausyritykseen.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi