1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Toimittajalta: Trumpia lapseksi kuvaileva kirja nousi bestselleriksi Yhdysvalloissa

Michael Wolffin kirja Trumpista loppui 15 minuutissa, kirjoittaa washingtonilaisesta kirjastakaupasta tyhjin käsin palannut kirjeenvaihtajamme Mika Hentunen.

Donald Trump
Trump työpöytänsä takana.
Presidentti Donald Trump Valkoisessa talossa Washingtonissa.Michael Reynolds / EPA

WashingtonKramerbooks on kuuluisa kirjakauppa Yhdysvaltain pääkaupungin ydinkeskustassa Dupont Circlella. Kauppa ei ylpeile koolla, vaan laadulla. Kuumimmat uutuudet tulevat usein tänne.

Niin myös Michael Wolffin Fire and Fury: Inside the Trump White House. Markkinointikikkana Kramer alkoi myydä kirjaa neljä päivää etuajassa paikallista aikaa perjantaina puoliltaöin.

Olen yksi omaa kappaletta kärttyvistä. En kuitenkaan jaksanut valvoa.

Olisi pitänyt, sillä kirjat myytiin loppuun 15 minuutissa. Myyntiin ei tuotu kuin satakunta kappaletta, mutta pitkä jono yli kymmenen asteen pakkasessa Connecticut Avenuella kertoo kiinnostuksesta kirjaa kohtaan.

Kirjakaupan näyteikkuna, jossa lappu "SOLD OUT! Fire & fury".
Trumpia koskeva kohukirja myytin vartissa loppuun washingtonilaisessa kirjakaupassa.Shawn Thew / EPA

On odotettava ensi viikkoon tai tilattava netistä. Siellä ”Tulta ja tappuraa” on noussut Yhdysvaltain myyntilistojen kärkikastiin.

Washingtonissa vitsaillaan kirjan historiallisuudesta. Lapsesta kertova kirja ei nimittäin aiemmin ole bestselleriksi Yhdysvalloissa noussut. Siten kirjasta alettiin puhua, kun Wolff kuvasi NBC:n aamutelevision haastattelussa Trumpia aikuiseksi lapseksi, joka on lapsellisen itsekäs ja oikukas.

Se on yksi keskeisistä havainnoista, joita Wolff presidentin lähipiiriläisten haastattelujen pohjalta Trumpista on tehnyt. Havaintoa tuki Trumpin lähettämä twiitti (siirryt toiseen palveluun), jossa hän nimitteli kirjassa paljastuksia latelevaa entistä strategiapäällikköään Steve Bannonia vetelä-Steveksi.

Mikäli Wolffin kertomat jutut Valkoisesta talosta ovat totta, Trump voi olla suurissa vaikeuksissa. Hän on tehnyt erottamistaan lähipiiriläisistä vihollisiaan. Moni Trumpin halllinnossa pelastaa omaa nahkaansa siltä varalta, että liittovaltion poliisin Venäjä-tutkimukset johtavat järeämpiin toimiin.

Fire and Fury -kirjan etukansi.
Michael Wolffin kirja Donald Trumpista.Shawn Thew / EPA

Trump leimaa Wolffin valetoimittajaksi ja –kirjailijaksi. Trump väittää, että vaikka Wolff teki jopa 200 haastattelua, presidenttiä itseään mies ei haastatellut.

Wolff muistaa asiat toisin. Hän väittää jututtaneensa Trumpia kolme tuntia.

Faktantarkastajat selvittävät nyt, ovatko Wolffin kertomat hurjat jutut Valkoisesta talosta totta. Trumpin hallinnosta on tähänkin mennessä kirjoitettu sekä faktaa että fiktiota, joten lapsesta kertovan kirjan voi odottaa pysyvän listakärjessä jonkin aikaa.

Lue lisää:

Trump-kirjailija lyttää presidentin: "Hän on kuin lapsi"

Trump tyrmäsi tänään julkaistavan kohukirjan: "Täynnä valheita"

Analyysi: Bannonin paljastukset lisäävät Trumpin pelkokerrointa

Lue seuraavaksi