YK: Egyptin ei tulisi käyttää teloituksia terrorismin torjunnassa

YK:n mukaan Egypti on viime viikkoina teloittanut parikymmentä sotatuomioistuimessa terrorismista tuomittua.

Egypti
Autopommi on räjähtänyt kadulla. Useita autoja on tuhoutunut ja ihmisiä katselee ympärillä.
Egyptin syyttäjä sai surmansa terrori-iskussa Kairossa 2015.Khaled Elfiqi / EPA

YK on huolissaan Egyptin siviiliteloituksista. Siviilejä pitäisi tuomita sotatuomioistuimessa vain poikkeustapauksissa, kertoo Liz Throssel YK:n ihmisoikeustoimiston tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

YK twiittasi, että YK:n ihmisoikeuksista vastaava toimisto on syvästi järkyttynyt viimeaikaisista teloituksista.

Throsselin mukaan teloituksia ei tulisi käyttää terrorismin torjumisessa, turvallisuushaasteista huolimatta. YK kehottaa Egyptin viranomaisia harkitsemaan uudelleen kuolemanrangaistusten käyttöä ja toimimaan kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden mukaisesti. YK peräänkuuluttaa Egyptiltä myös oikeudenmukaisia oikeudenkäyntejä.

YK:n mukaan Egyptissä on teloitettu viime viikkoina 20 ihmistä. Tammikuun 2. päivä Egyptin sotatuomioistuimessa tuomitut viisi miestä hirtettiin Alexandriassa. Neljä teloitetuista miehistä oli tuomittu yhteyksistä stadionin räjähdykseen Kafr al-Sheikin lähellä vuonna 2015. Räjähdyksessä kuoli kolme sotilasta ja kaksi muuta loukkaantui.

Viikkoa aiemmin, joulukuun 26. päivänä, 15 terrorismista tuomittua miestä teloitettiin. Sotilastuomioistuin oli tuominnut miehet syyllisiksi iskuun, joka tappoi useita sotilaita Siinaissa vuonna 2013.

Lue lisää:

YK: Press briefing notes on Egypt and the Democratic Republic of the Congo (siirryt toiseen palveluun)