1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Sähkökatkot alkavat hellittää Kainuussa, Meksikossa huumekartellien välinen verilöyly, itään ja pohjoiseen lumisateita

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Korjausryhmän ajoneuvoja.
Elisa Kinnunen / Yle

Sähkökatkosten korjaus Kainuussa edistynyt

Tykkylumen aiheuttamien sähkökatkosten korjaaminen on hiljalleen edistynyt Kainuussa. Esimerkiksi katkosten pahimmin koettelemalla alueella Suomussalmella sähköttömiä asiakkaita oli aamukahdeksalta enää reilut tuhat. Sähköttömiä talouksia on Kainuussa kaikkiaan vielä noin 2 400. Kainuun sähkönjakeluongelmat alkoivat jo yli viikko sitten, kun tykkylumi alkoi painaa puita sähkölinjojen päälle.

Pelkkä viranomaiskännykkä ei aina riitä – armeijan tyylisiä kenttäpuhelinverkkoja rakennetaan yhä tunnelitiloihin

Tunnelipuhelin, pääkuvaksi juttuun.
Ei ohjelmistoja eikä tukiasemia. Omien paristojensa voimalla toimiva kenttäpuhelin on varma ja yksinkertainen laite. Jarmo Koponen / Yle

Yli sata vuotta sitten keksittyä puhelinteknikkaa käytetään yhä maanalaisten tilojen turvallisuuden varmistamiseen muun muassa Helsingissä. Kampia nykyajan kenttäpuhelinkoneissa ei välttämättä enää ole, mutta toimintaperiaate on ennallaan. Muutenkin maanalaiset tilat ovat muun muassa paloturvallisuuden kannalta erityisiä - ulos pitäisi päästä ennen savua.

Slovakiassa taistellaan internetin kaaosta vastaan faktoilla

Venäjän vaikuttamista avaavan juttusarjan toinen osa vie Slovakiaan, jossa valtiovalta vielä mietiskelee, miten reagoida informaatiosekamelskan luomiin uhkiin – ja kansalaisaktivistit ovat jo tarttuneet toimeen.

Piirroskuva
Stina Tuominen / Yle

Käymme kolmiosaisessa juttusarjassa läpi sitä, miten Venäjä vaikuttaa ja millaisia yhtäläisyyksiä vaikuttamisen kohteena olevilla mailla on Suomeen. Sarjan ensimmäisen osan pääset lukemaan tästä.

Huumekartellit ottivat verisesti yhteen Meksikossa

Meksikossa Chihuahuan osavaltiossa 30 ihmistä surmattiin torstain ja perjantain aikana huumekauppaan liittyvissä väkivaltaisuuksissa. Lisäksi yksi ihminen menehtyi saamiinsa vammoihin lauantaina.

Loukkaantunutta henkilöä nostetaan ambulanssin kyytiin Meksikossa Chihuahuan kaupungissa.
Loukkaantunutta kuljetetaan hoitoon Meksikossa Chihuahuan kaupungissa syyskuussa 2017. Jonathan Fernandez / EPA

Väkivaltaisuudet liittyivät kahden kilpailevan huumekartellin hyökkäyksiin toisiaan vastaan. Yli 250 poliisia lähetettiin lauantaina partioimaan alueille, jossa väkivaltaisuudet tapahtuivat.

Valtteri Raekallion ura oli kompastua paniikkihäiriöön – nuorena miehenä tanssitaiteilija pakeni kesken esityksen vessaan

Valtteri Raekallio
Valtteri RaekallioNella Nuora / Yle

Tanssija-koreografi Valtteri Raekallio on noussut kiinnostavaksi teatterintekijäksi Suomessa. Nuorena tanssijana hän paini paniikkihäiriön kanssa. Kohtauksen aikana Raekallio luuli kuolevansa, mutta ystävät auttoivat häntä ongelman selättämisessä. Nyt Raekallio työstää uutta teosta Laura Lindstedtin Finlandia-palkitusta romaanista Oneiron.

Lumipyryä itään ja pohjoiseen

Sunnuntai-iltapäivän sää
Ilmatieteen laitos

Sää poutaantuu, mutta etenkin Savo-Karjalassa, Kainuussa sekä Lapissa saadaan vielä sakeitakin lumikuuroja. Sateet väistyvät päivän mittaan itään, mutta Etelä- ja Länsi-Suomeen saapuu lännestä uusi hajanainen lumisadealue.

Pakkaslukemat ovat Länsi-Lapissa 10-20 asteen välillä. Ajokeli on aluksi huono maan itä- ja pohjoisosassa.

Lue lisää Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi