1. yle.fi
  2. Uutiset

Sähkökatkosten korjaus Kainuussa edistynyt – tuhansia silti yhä ilman sähköä, kymmeniä uhkaa evakuoiminen

Sähköttömiä talouksia on Kainuussa kaikkiaan vielä noin 2 500.

sähkökatkot
Jakeluverkkoasentajat matkalla sähkölinjan korjuutöihin Hyrynsalmen Kytömäessä perjantaina.
Jakeluverkkoasentajat matkalla sähkölinjan korjuutöihin Hyrynsalmen Kytömäessä perjantaina.Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva

Tykkylumen aiheuttamien sähkökatkosten korjaaminen on hiljalleen edistynyt Kainuussa. Esimerkiksi katkosten pahimmin koettelemalla alueella Suomussalmella sähköttömiä asiakkaita oli aamukahdeksan aikaan enää reilut tuhat. Myöhään lauantai-iltana heitä oli vielä noin 1 700. Sähköttömiä talouksia on Kainuussa kaikkiaan vielä noin 2 500.

Pelastusjohtaja Anssi Parviainen Kainuun pelastuslaitokselta kertoo, että sähkövikojen korjaustyöt ovat edenneet suunnitelman mukaisesti. Runkoverkon viat alkavat olla pääsääntöisesti korjattu. Vikoja on yön aikana ollut korjaamassa lähes toistasataa korjaajaa. Sähköverkosta etsii vikoja kaksi helikopteria.

Pakkasen kiristyminen ei ole tuonut tietoon uusia vikoja yön jälkeen. Parviainen kuitenkin muistuttaa, että pakkanen alkaa jäähdyttää taloja nopeasti, jos sähkökatkoja ei saada korjattua. Sääennusteen mukaan pakkanen kiristyy entisestään illalla.

– Pyrimme nyt pitämään keskeiset, haja-asutusalueille sähköä syöttävät sähkölinjat toiminnassa. Saatamme nostaa täsmäevakuointivalmiutta tästä eteenpäin.

Parviainen arvioi, että joukkoevakuointeihin ei olla vielä lähdössä, vaikka siihenkin on varauduttu. Hän arvioi, että muutamia kymmeniä ihmisiä tullaan siirtämään kodeistaan muualle tämän päivän aikana.

– Käymme jokaisen asukkaan kanssa keskustelun siitä, mikä on mahdollisesti evakuoinnin tarve.

Majoituskapasiteettia on varattu kaikista Kainuun kunnista. Parviaisen mukaan asukkaiden mieliala on tällä hetkellä se, että he haluavat pysyä kotona niin kauan kuin vain vielä voivat.

Pelastuslaitos on hoitanut sunnuntaina tykkylumitilanteeseen liittyen noin kymmenen tehtävää sekä muutamia varageneraattoreita on toimitettu maatiloille.

Puhelinverkko toimii lähes kaikkialla ja hätäpuhelut toimivat. Puhelinverkon toimimattomuudesta kertova vaaratiedote on yhä voimassa.

Kainuun sähkönjakeluongelmat alkoivat jo yli viikko sitten, kun tykkylumi alkoi painaa puita sähkölinjojen päälle.

Juttua muokattu 7.1 klo 8.10: Lisätty pelastusjohtaja Anssi Parviaisen kommentit.

Juttua muokattu 7.1 klo 9.22: Lisätty pelastuslaitoksen tiedotteesta saadut tiedot.

Lue myös:

Kainuussa sähköttä yhä yli 5 000 taloutta – Ylen toimittaja Suomussalmella: "Täällä on aika hektinen tämä tilanne"

Sähkökatkojen piinaamassa Kainuussa ei ole vielä tarvinnut evakuoida ketään – "Ihmiset ovat pärjänneet olosuhteisiin nähden hyvin"

Pärjäisitkö päiväkausia ilman sähköä? Katso lista tarvikkeista, joita kotiin kannattaa varata

Lue seuraavaksi