1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. HIV

Hiv-häpeä ei ole poistunut: Jo testiin meneminen liian ison kynnyksen takana – pian Suomessa käytössä kotitesti

Hiv-tartunta voi tuntua niin isolta häpeältä, että jo testiin meneminen voi olla vaikeaa. Hiv-positiivinen Tapani Valkonen uskoo, että kotitestit rohkaisevat ihmisiä testauttamaan itsensä ajoissa.

HIV
Hivtesti.
Mårten Lampén / Yle

Hiv-tartunta ei ole estänyt Tapani Valkosta elämästä täysipainoista elämää kuten kuka tahansa liki 50-vuotias suomalaismies. Hän sai tietää olevansa hiv-positiivinen vuonna 2004.

– Ei tämä niin järkyttävää ja dramaattista ole. Minulle nyt sattui tulemaan tällainen krooninen sairaus. Tilanne saattaisi olla vakavampikin. Tällaista kohta viisikymppisen miehen elämää elän ihan normaalisti.

Tapani Valkosesta hiv-kotitesti on hyvä asia. Mitä aiemmin tartunta todetaan, sitä paremmat edellytykset on lääkehoidon onnistumiselle.

– Kun ihmisillä on mahdollisuus päästä testaamaan itse itsensä ja haluamallaan hetkellä, se vähentää ongelmia. On niin monia ihmisiä, jotka eivät edes tiedä hiv-tartunnastaan.

THL:n arvion mukaan heitä on Suomessa satoja. (siirryt toiseen palveluun) Nyt heidät halutaan ohjata tehokkaammin testeihin ja hoitoon.

Viranomaisten ja maahantuojan on tarkoitus tuoda myyntiin luotettava, CE-merkitty kotitesti vielä tämän vuoden aikana (siirryt toiseen palveluun).

Kotitestiä on jo kokeiltu ja arvioitu Hivpointissa (siirryt toiseen palveluun), joka aikaisemmin tunnettiin nimellä Aids-tukikeskus.

– Jokainen uusi asia, joka lisää testausta, edistää hivin ennaltaehkäisyä ja epidemian hyvää hallintaa, Hivpointin toiminnanjohtaja Jukka Keronen sanoo.

Pahvinen testipakkaus muistuttaa apteekissa myytävää raskaustestiä. Sisältä löytyvät kuvalliset käyttöohjeet, puhdistuslappu, laastari ja välineet sormen päästä otettavaa verinäytettä varten. Mukana tuleva testitikku näyttää tuloksen nopeasti.

Testin hinta ja myyntikanava eivät ole vielä tiedossa.

Hivtesti.
Mårten Lampén / Yle

Diagnoosi ei ole kuolemantuomio

Suomessa on yhteensä 3883 hiv-tartunnan saanutta, joista suurin osa on miehiä. Yleisimmin hiv tarttuu miesten välisessä seksissä.

Tartuntaan liittyy edelleen häpeää.

– Stigma on valitettavasti vielä varsin voimakas. Se on yksi syy, mikä vaikeuttaa ihmisten testiin menemistä. Jo testissä käymisenkin pelätään leimaavan, toiminnanjohtaja Jukka Keronen kertoo.

Jukka Keronen
Jukka KeronenMårten Lampén / Yle

Erityisen vaikeaa se voi olla pienellä paikkakunnalla, jossa kaikki tuntevat toisensa.

– Helsingissä on matalan kynnyksen testauspaikkoja ja tilanne on parempi. Mielestäni jokaisessa terveyskeskuksessa pitäisi olla mahdollisuus tehdä testi anonyymisti. Nyt se ei aina toteudu, Tapani Valkonen lisää.

Hän muistuttaa, ettei hiv-diagnoosi ole nykyisin sama kuin kuolemantuomio.

– Kun on saanut tartuntadiagnoosin, voi aloittaa lääkityksen, joka nykyisin tehoaa hyvin ilman haittavaikutuksia. Jos ihminen ei saa hoitoa, hän on enemmän vaarassa saada muita sairauksia ja hiv pääsee etenemään turhan pitkälle. Tietämättään saattaa myös tartuttaa hi-virusta muihin.

Estolääkitys on tehokas

Suomessa selvitetään riskiryhmille tarkoitetun, hivin tarttumista ennaltaehkäisevän, niin sanotun prEP-lääkityksen käyttöönottoa. Se on käytössä jo muun muassa Yhdysvalloissa, Norjassa ja Ranskassa.

– Estolääkitys on osoittautunut erittäin tehokkaaksi. Toivon, että Suomessa siitä saataisiin kansallinen ohjeistus tämän vuoden aikana. Muuten huolena on, että ihmiset tilaavat lääkettä yhä enemmän villisti internetistä, sanoo helsinkiläisen Auroran sairaalan infektiolääkäri Jussi Sutinen.

Jussi Sutinen
Jussi SutinenAntti Haanpää / Yle

Suomessa hidasteena on estolääkkeen korkea hinta. Kolmenkymmenen pillerin purkki maksaa noin 800 euroa.

Lääke ei myöskään poista kondomin merkitystä. Sitä tarvitaan edelleen muilta sukupuolitaudeilta suojautumiseksi.

Kuten kotitesti, myös prEP-lääkitys on Tapani Valkosen mielestä hyödyllinen ja toivottu uudistus.

– Kaikki, mikä estää hivin leviämistä ja tietoisuus siitä, että sairaus on estettävissä ja lääkitys tehoaa, edesauttaa meidän hiv-positiivistenkin asemaa.

Truvada -lääkepurkki ja lääketabletti.
Antti Haanpää / Yle

Nykyisin Positiiviset yhdistyksen (siirryt toiseen palveluun) puheenjohtajana toimiva Valkonen on huomannut, että on helpompaa olla avoin ja kertoa tartunnasta.

– Olen saanut paljon vertaistukea ja kuullut vastaavia tarinoita kuin omani. Sairaus ei ole estänyt minua elämästä täysipainoista elämää. Tartunta on tuonut jopa joitakin hyviäkin asioita kuten uusia ystäviä.

Hiv-testaus ja hiviä ennaltaehkäisevä lääkitys ovat esillä 10.1. alkavassa Lääkäri 2018 -tapahtumassa Helsingissä.

_Kirjoitusta varten haastateltiin myös Positiiviset yhdistyksen toiminnanjohtaja Sini Pasasta sekä Hivpointin tiedottaja Anni Pätilää. _

Lue seuraavaksi