1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sähkökatkot

Pelastusjohtaja: Viat saataneen Kainuussa korjattua lähipäivinä

Ylä-Kainuussa tykkylumi- ja kuuratilanne ei ole helpottanut, mutta vaaraa niistä ei enää arvioida olevan kuntalaisille.

Kuva: Kainuun Pelastuslaitos / Loiste sähköverkko Oy

Kainuun pelastuslaitokselta kerrottiin sunnuntai-iltana, että Kainuussa on pärjätty olosuhteisiin nähden varsin hyvin ja sähköttömien määrä oli pudonnut kello 20 mennessä 500 talouteen.

Ylä-Kainuussa tykkylumi- ja kuuratilanne ei ole helpottanut, vikoja on edelleen, mutta niistä ei arvioida aiheutuvan enää vaaraa kuntalaisille. Viat saadaan korjattua lähipäivien kuluessa ja resurssit ovat riittävät, pelastuslaitos arvioi.

– Toisaalta kainuulaiset ovat tottuneet elämään täällä ja sähkökatkoja on ollut ennenkin. Tietysti nyt kun pakkanen kiristyy, se edellyttää kunnon tulisijat, jotta saadaan lämpöä, kommentoi pelastusjohtaja Anssi Parviainen Yle uutisille.

Tykkylumen aiheuttamien sähkökatkosten korjaaminen on edennyt Parviaisen mukaan parin sadan korjaajan voimin suunnitellusti.

– Alueella tuulee, mutta samaan aikaan on pakastanut eli tuuli ei ole paljonkaan auttanut tykkylumen putoamista Suomussalmen ja Puolangan alueella. Sääherra ei nyt meitä auta, mutta toisaalta uusia katkojakaan ei juuri ole tullut, Parviainen kertoo.

Ylä-Kainuussa tilanne on Parviaisen mukaan huonompi kuin Etelä-Kainuussa.

– Etelä-Kainuussa osa puista alkaa olla jo lumettomia. Ylä-Kainuussa tilanne on toinen ja mahdollisesti vielä ensi yönkin ajan sähköt voivat katkeilla.

Kylmään taloon palaaminen voi olla ongelma

Useampi sata kunnan työntekijää, pelastus-, sosiaali- ja terveystoimen viranomaista sekä vapaaehtoista kiersivät sunnuntaina Parviaisen mukaan jokaisen sähköttömän talouden ja ohjeistavat asukkaita. Evakuointeihin Kainuussa ei ole ollut tarvetta.

– Paraikaa kierretään ja katsotaan, miten ihmiset kykenevät selviytymään linjan perimmäisissä asumuksissa, jotka todennäköisesti tullaan korjaamaan viimeisinä.

– Mikäli ihminen kokee, että hän ei selviä kotona, on evakuointipaikkoja riittävästi ja terveysasemien valmiutta nostettu. Mutta jos kotoaan lähtee, ongelma voi olla kylmään taloon palaaminen eli autetaan mieluummin kotiin, jotta vahingot eivät kasvaisi vielä suuremmiksi, hän korostaa.

Runkoverkko on Parviaisen mukaan pysynyt nyt kutakuinkin pystyssä, mutta pahin mahdollinen tilanne olisi se, että muu sähköverkko ei pysy yrityksistä huolimatta pystyssä ja samaan aikaan pakkanen kiristyy 15-16 asteeseen.