Herätys: Väyrynen aloittaa presidenttitentit, Aku-myskystä selvitty melko vähällä, tähdet mustissa Golden Globe -gaalassa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Paavo Väyrynen IS:n presidentinvaalitentissä Sanomatalossa Helsingissä 11. joulukuuta.
Paavo Väyrynen IS:n presidentinvaalitentissä Sanomatalossa Helsingissä 11. joulukuuta.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Presidenttitentit alkavat, ensimmäisenä vuorossa konkari Väyrynen

Yle aloittaa tänään presidenttiehdokkaiden vaalitentit. Ensimmäisenä on vuorossa oman valitsijayhdistyksensä ehdokas Paavo Väyrynen. Hän on ollut aiemmin kolme kertaa keskustan ehdokkaana presidentinvaaleissa.

Suomalaisten näkemykset ilmastonmuutoksen hillitsemisen keinoista vaihtelevat

Sateinen Helsinki nähtynä auton tuulilasin läpi illalla.
Esko Jämsä / AOP

Puolet suomalaista katsoo, että ilmastonmuutoksen hillitseminen kuuluu ennen kaikkea poliitikoille. Kansan näkemykset ovat samansuuntaisia kuin presidenttiehdokkaiden mielipiteet asiasta. Kansan tuki päättäjille voi kuitenkin horjua, kun polttoaineen hinnankorotusten kaltaiset päätökset alkavat vaikuttaa arkeen.

Tekniikka mullistaa tavallisen ruokakaupassa käynnin

Myyrmannin some hissi
Petteri Juuti / Yle

Vantaalaisyrityksen älykkäitä ostoskärryjä on käytössä kymmenissä ruokakaupoissa eri puolilla Suomea. Kärryissä on tabletti, jota klikkaamalla saa selville, mistä hyllystä haluttu tuote löytyy. Tieto perustuu kauppaan rakennettuun paikannusjärjestelmään. Lisäksi älykäs ostoskärry antaa reseptejä ja tekee niihin tarvittavista aineista ostoslistan.

Aku-myrskystä selvittiin melko rauhallisesti

Aku-myrsky huuhtoo vettä rantaan Lauttasaaressa Helsingissä 7. tammikuuta
Aku-myrsky huuhtoo vettä rantaan Lauttasaaressa Helsingissä 7. tammikuuta.Jussi Nukari / Lehtikuva

Pikamyrskyn piipahdus Suomeen näyttää sujuneen melko rauhallisesti. Akuksi nimetyn myrskyn tuulet alkoivat riepotella Suomessa illalla, ja pahimmillaan sähköttä oli yli 8 000 taloutta. Maanantaina aamulla myrskytuulet kuitenkin alkoivat jo laantua, ja noin kello 5.30 sähköttä oli noin 2 800 taloutta. Ylen saamien tietojen mukaan ilta oli suhteellisen rauhallinen pelastuslaitoksilla.

Näin Venäjä vaikuttaa – Mikä selittää ystävyyden Serbiaan?

Piirroskuva
Stina Tuominen / Yle

Belgradissa kävelykadulla myydään Krim-aiheisia t-paitoja ja betonilähiöistä löytyy Putin-aiheinen muraali. Mikä selittää Serbian ja Venäjän ystävyyden ja kuka siitä hyötyy? Näin Venäjä vaikuttaa -juttusarjan viimeinen osa kertoo, miten Serbian nationalistiset liikkeet toivottavat Venäjän vaikutuksen tervetulleeksi. Erityisesti nuoret kallistuvat kohti itää.

Golden Globe –gaala parhaillaan käynnissä – tähdet pukeutuvat mustiin

Sam Rockwell Golden Globe -juhlassa sunnuntaiyönä.
Sam Rockwell Golden Globe -juhlassa sunnuntaiyönä.AOP

Elokuva-alan parhaimmisto on kokoontunut parhaillaan Golden Globe -gaalaan. Varhain aamulla palkittuihin kuuluivat muun muassa Sam Rockwell, Guillermo Del Toro ja Gary Oldman.

Tilaisuutta värittää musta, sillä naistähdet ovat kehottaneet gaalaan tulevia pukeutumaan mustiin vastalauseena seksuaaliselle häirinnälle.

Luvassa poutaa – koko maassa tuulista

maanantain sääkartta
Yle

Myrskytuulet heikkenevät vähitellen maan eteläosassa ja eteläisillä merialueilla. Sää jatkuu kuitenkin tuulisena koko maassa. Pohjois-Lapissa tuuli voimistuu puuskissa päivällä voimakkaaksi. Etelässä tulee alkuun lumisateita, mutta sateiden väistyttyä päivä on laajalti aurinkoinen. Illan aikana pilvisyys lisääntyy lännessä ja länsirannikolle voi ajautua lumikuuroja. Ilmatieteen laitos varoittaa kovasta tuulesta merialueilla sekä Pohjois-Suomessa. Maalla tuulivaroitus on voimassa Enontekiöllä, Inarissa ja Utsjoella.

Lue lisää Ylen sääsivuilta.