1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työehtosopimukset

Palvelualojen palkkaneuvottelut alkavat – Kiukku aktiivimallista vaikuttaa ilmapiiriin

PAMin Selinin mukaan kentältä tuleva palaute on vähintään yhtä kovaa kuin hallituksen pakkolakien aikaan.

työehtosopimukset
Tarjoilija ravintolan tiskin takana.
Tiina Karjalainen / Yle

Palvelualojen palkkaneuvottelut alkavat ensi viikolla sangen kireissä tunnelmissa. Ratkaisut saattavat venyä helmikuulle, vaikka sopimukset päättyvät tammikuun lopussa. Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin ennakoi neuvotteluista erittäin vaikeita.

Kiukku työttömyysturvan aktiivimallista vaikuttaa henkisesti neuvotteluiden ilmapiiriin, vaikka tes-neuvottelupöydissä sitä ei käsitelläkään. PAM päättää SAK:n perässä mahdollisista poliittisista lakoista. SAK:n hallitus on koolla 15. tammikuuta.

Selinin mukaan kentältä tuleva palaute on nyt vähintään yhtä kovaa kuin hallituksen niin sanottujen pakkolakien aikaan. Kokenut liittojohtaja hämmästelee myös nopeutta, jolla kansalaisaloite aktiivimallin kumoamiseksi on kerännyt jo lähes 114 000 nimeä.

– Ilman muuta tämä tilanne kasvattaa kaiken kaikkiaan valmiutta taistella omien etujen puolesta. Kovin kehnojen neuvottelukompromissien läpimenoon ei kannata työnantajapuolen luottaa, Selin sanoi STT:lle.

Matkailu- ja ravintola-alan neuvottelut alkavat keskiviikkona, kaupan alan torstaina ja kiinteistöalan perjantaina. Sopimusten piirissä on yhteensä yli 300 000 palkansaajaa.

Näillä aloilla työehdoista ja palkoista on jo sovittu – 1,5 miljoonan palkansaajan työehdot yhä auki

Noin 45 euron korotus voisi riittää

PAMille ei riitä teollisuuden viitoittama 1,6 prosentin palkankorotus vuodessa. Selinin mukaan prosenteissa se tarkoittaisi palkkaerojen kasvamista.

– Prosentteina 1,6 tekee meidän keskipalkoista noin kympin vähemmän kuin teollisuuden keskipalkoista. Emme ole valmiita jäämään kympillä lisää jälkeen.

Teollisuuden keskiansioista 1,6 prosenttia on Selinin mukaan noin 45 euroa kuukaudessa.

– Jos sopimukset tehtäisiin sellaisilla euroilla keskimäärin, palkkaerot eivät kasvaisi. Meidän ykköstavoite on, että palkkaerot eivät kasva lisää.

Selinin mielestä kaupan alalla ja kiinteistöalalla menee niin hyvin, että siellä pitäisi olla palkankorotusvaraa.

– Matkailu- ja ravintola-alalla palkankorotustavoitteita perustelee se, että siellä on selkeimmin työvoimapulaa. Vetovoima ei riitä tällä ansiotasolla.

Lue myös:

Näin pankkilakko vaikuttaa: Sulkee konttoreita, ruuhkauttaa palveluita, siirtää tapaamisia

Paperiteollisuuden toimihenkilöt uhkaavat viikon työnseisauksella

Lue seuraavaksi