SAK:n Eloranta myrskyn silmään joutuneesta aktiivimallista: Työttömyyskassat kaipaavat tarkempia ohjeita – kentältä kovaa painetta toimiin

Aktiivimallia ryöpyttäneen SAK:n mukaan laista voi koitua ongelmia myös esimerkiksi proviisiopalkalla työskenteleville.

työttömyysturvan aktiivimalli
Jarkko Eloranta
Jarkko ElorantaMarkku Ulander / Lehtikuva

Työttömyysturvan aktiivimallia voimakkaasti kritisoineen palkansaajajärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kertoo, että mallista tulee yhä jatkuvasti palautetta kentältä.

– Yleensä palaute tulee ryöppyinä, nyt sitä tulee tasaiseen tahtiin. Tänäänkin, kertoo Eloranta Ylelle puhelimitse.

SAK:n hallitus käsittelee aktiivimallia 15. tammikuuta eli reilun viikon päästä maanantaina.

Eloranta ei halua ennakoida sitä, millaisiin toimiin SAK mahdollisesti ryhtyy, mutta hänen mukaansa kentältä on tullut yhä kovempia vaatimuksia.

Myrskyn silmään joutunut aktiivimalli tuli voimaan tällä viikolla. Työttömyysturvaa rajoitetaan, jos työtön ei kolmen kuukauden jaksoissa osoita riittävää aktiivisuutta.

Aktiivisuuden voi osoittaa osa-aikatöissä, toimimalla yrittäjänä tai osallistumalla työllisyyspalveluihin.

Suomen suurin palkansaajajärjestö SAK on kritisoitunut mallia ja hallituksen toimintaa kovin sanoin. SAK:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) aktiivimalli nöyryyttää työnhakijoita ja heikentää järjestön luottamusta hallitukseen sopijakumppanina.

Mallia vastustavalla kansalaisaloitteella oli sunnuntai-iltana kuuden aikaan jo yli 114 000 allekirjoitusta.

Aktiiviimalli voi vaikuttaa tukiin ensimmäisen kerran huhtikuussa

Työttömyystuen leikkauksen välttää, mikäli kolmen kuukauden tarkastelujaksolla on ollut töissä vähintään 18 tuntia, ansainnut omalla yritystoiminnallaan vähintään 241,04 euroa tai on viiden päivän ajan osallistunut työllistämistä edistäviin palveluihin.

Mallia on kritisoitu rankasti muun muassa siitä, ettei työtön voi välttämättä vaikuttaa tukien menetykseen omalla aktiivisuudellaan.

Elorannan mukaan myös esimerkiksi provisiopalkalla työskenteleville laista voi koitua ongelmia. Heidän voi olla vaikea täyttää aktiivimallin vaatimusta, jonka mukaan palkan on oltava vähintään 6,91 euroa tunnissa, mikäli työehtosopimusta ei ole.

– Nähtäväksi jää, miten malli toimii elävässä elämässä. Esimerkiksi todistusten saaminen työskennellyistä tunneista voi olla vaikeaa. Byrokratiaa tämä varmasti lisää.

Elorannan mukaan Kela ja työttömyyskassat odottavat laista tarkempia soveltamisohjeita.

Itä-Savon (siirryt toiseen palveluun) mukaan Kela ja työttömyyskassat saavat soveltamisohjeet mahdollisesti helmikuussa.

Ensimmäisen kerran aktiivimalli voi vaikuttaa työttömyysetuuden määrään huhtikuun alusta lähtien, sillä ensimmäinen tarkastelujakso on paraikaa menossa.

Lue lisää:

Tuore oikeuskansleri huolestui nuorista väliinputoajista – "Hallituksen pitää seurata aktiivimallin vaikutuksia"

Etlan Vesa Vihriälä: Suomen hyvää työllisyyskehitystä ei pidä tuhria – kiisteltyä aktiivimalliakin tarvitaan

Lintilä kiistellystä työttömyysturvan aktiivimallista: Koko hallitus on mallin takana

Työmarkkinajärjestöiltä ei tukea aktiivimallille – kritiikkiä niin SAK:lta kuin EK:lta