Hyppää sisältöön

Aku-myrskyn tuulet ovat nousseet jo myrskylukemiin – Myrsky pätkii sähköjä länsirannikolla

Tuuli voi olla maa-alueilla puuskissa vaarallisen voimakasta. Sakeasta lumipyrystä johtuva kelivaroitus Pohjanmaalle.

Akuksi nimetyn myrskyn tuulet ovat voimistuneet myrskylukemiin eteläisillä ja läntisillä merialueilla matalapaineen liikkuessa maamme yli kaakkoon.

– Kovan tuulen varoitusten lukemat ovat nousseet aiemmista ja maalla tuulenpuuskat saattavat olla vaarallisen voimakkaita. Tuuli voi maalla nousta puuskissa 25 metriin sekunnissa ja merillä keskituuli voi olla 24 metriä sekunnissa, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Tuuli lisää pakkasen purevuutta, esimerkiksi etelärannikolla mittarin näyttäessä –1 astetta, tuntuu kuin pakkasta olisi –7 astetta (katso jutun kuva, jossa kerrotaan pakkasen purevuudesta).

Matalapaineen ylittäessä Suomea lumikuurot voivat Huutosen mukaan olla sakeita erityisesti Pohjanmaan maakunnissa ja alueelle on annettu kelivaroitus.

Aku-myrsky huuhtoi vettä rantaan Helsingin Lauttasaaressa sunnuntai-iltana. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Aamuun mennessä tuulet ja sateet kuitenkin heikkenevät ja maanantai-iltapäivä on Etelä- ja Keski-Suomessa poutainen ja selkeä. Lappiin leviää matalapaineen myötä ajoittain sakeitakin lumisateita ja Pohjois-Lapissa tuuli voimistuu.

Myrsky katkoo sähköjä länsirannikolla

Myrskytuulien seurauksena sähkökatkoja alkoi ilmetä iltakahdeksan maissa maan länsirannikolla Närpiöstä Uuteenkaupunkiin ulottuvalla alueella sekä Salossa.

Noin kello 22 Sähköttä oli yli 8 000 taloutta, eniten sähköttömiä oli Porissa ja Uudessakaupungissa ja Caruna–yhtiön alueella.

**Lue lisää: **

.
.