Pelti rytisi Helsingin Kampissa viime vuonna yli sata kertaa – alue poliisin tehovalvontaan

Helsingissä sattui viime vuonna runsaat 2 100 liikenneonnettomuutta ja kaikkein eniten Kampin alueella. Kampin tehovalvonta kestää kuukauden.

liikenneonnettomuudet
Poliispartioauto
Helsingin poliisi aloittaa tehovalvonnan Kampissa, jossa tapahtuu kaikkein eniten liikenneonnettomuuksia.Henrietta Hassinen / Yle

Helsingin poliisi aloittaa maanantaina tehovalvonnan kaupungin ydinkeskustassa Kampin alueella lukuisien liikenneonnettomuuksien vuoksi. Valvonnan tavoitteena on Kampissa tapahtuvien liikenneonnettomuuksien väheneminen. Erityisvalvonta jatkuu yhden kuukauden ajan.

Poliisin on analysoinut viime vuonna sattuneita liikenneonnettomuuksia ja todennut, että Helsingissä niitä sattuu eniten juuri Kampissa. Viime vuonna Kampissa kirjattiin kaikkiaan 116 liikenneonnettomuutta.

– Arvelin itse etukäteen, että Kampin alueen onnettomuustilastoissa olisi runsaasti jalankulkijaonnettomuuksia, koska kyseessä on joukkoliikennekeskus, mutta näin ei ole. Pääosin onnettomuudet ovat peltikolareita, toteaa Helsingin poliisin liikennevalvonnan johtaja, ylikomisario Jarkko Lehtinen.

Matkustajan jättö autosta aiheuttaa onnettomuuksia

Kaikkiaan Helsingissä kirjattiin viime vuonna 2 127 liikenneonnettomuutta. Kamppi oli ainoa yksittäisistä alueista, joissa onnettomuuksien määrä ylsi yli sadan.

Onnettomuuksien määrässä on kuitenkin edellisvuodesta laskeva trendi. Vuonna 2016 Helsingissä kirjattiin 2 478 liikenneonnettomuutta.

Yleisimmät onnettomuustyypit ovat ajoneuvojen väliset kylkikosketukset, peräänajot ja peruutusonnettomuudet. Maantieteellisesti kadut, joilla sattuu eniten onnettomuuksia, ovat Mechelininkatu, Pohjoinen Rautatienkatu, Lönnrotinkatu ja Mannerheimintie.

– Mannerheimintiellä törmäyksiä tapahtuu, kun tien laitaan pysähdytään päästämään jalankulkija pois autosta. Joko pysähdyksiä tehdään huonoissa paikoissa tai lähdetään tien laidasta varomattomasti.

Lönnrotinkadun peruutusonnettomuudet puolestaan tapahtuvat useimmiten päivittäistavarakauppojen kohdalla.

– Näissä onnettomuuksissa on ilmeisesti kyse kaupassakäyntiin liittyvästä pysäköinnistä. Alueella on myös rakennustöitä, mikä osaltaan voi selittää asiaa, Lehtinen arvioi.