Nordea tarjoaa 35 vuoden asuntolainaa, josta pitäisi silti selvitä 25 vuodessa

Pankin tarkoituksena ei ole mahdollistaa entistä suurempia lainoja vaan kannustaa kerryttämään asunnon lisäksi muuta varallisuutta.

asuntolainat
Asuntonäyttö.
Tiina Jutila / Yle

Nordea on alkanut myöntää asiakkailleen enimmillään 35 vuoden mittaisia asuntolainoja. Pankki kertoo, että pidentämisellä halutaan kannustaa suomalaisia kerryttämään asunnon lisäksi muuta varallisuutta.

– Näemme, että suomalaisten varallisuus on turhan paljon sidoksissa asuntoihin, sanoo Nordea Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Tom Miller tiedotteessa.

Millerin mukaan lainat mitoitetaan yhä niin, että asiakas selviäisi periaatteessa lainastaan 25 vuodessa. Kuukausittaiseen lyhennykseen varattavasta summasta osa voidaan laittaa muihin sijoituskohteisiin sillä aikaa, kun lainaa lyhennetään entistä pidempään.

– Suomalaiset ovat tunnollisia lainanmaksajia, ja asuntolainasta on perinteisesti haluttu eroon mahdollisimman nopeasti. Kääntöpuolena on sitten se, että kaikki munat onkin pistetty yhteen koriin, toteaa Nordean Miller.

Lainojen piteneminen tarkoittaa korkoriskin kasvamista ja lainojen kokonaiskustannusten nousua. Nordean mukaan sen myöntämistä uusista asuntolainoista 60 prosenttia suojataan koronnousulta.

Asiakkaan kannattaa huomioida, että korkokaton kaltainen suojautuminen nostaa lainan kustannuksia. Lisäksi on huomioitava mahdollisista sijoitustuotteista koituvat maksut.

*Lue myös: * Suomen Pankki: Nuorempien ikäluokkien velkataakka on jatkuvasti kasvanut – pystyvät säästämään lähinnä lyhentämällä asuntolainaa