Kuusi huippujuttua lauantai-iltaan: syvenny näihin

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka olet saattanut arjen kiireessä ohittaa.

Viikonloppukooste
presidenttikortit-lahtokuva
Eetu Pietarinen

Missä Niinistö tietää olevansa huono? Kuka on vaikuttanut eniten Huhtasaaren ajatteluun? Presidenttiehdokkaat avaavat elämäänsä

Ylen presidenttikortit kertovat ehdokkaiden arvoista ja myös sellaisista yksityiskohdista, jotka eivät tavallisesti nouse presidenttitenteissä esiin.

Pohjois-Korean Ryom Tae-Ok (vas.) ja Kim Ju-Sik (oik.) Helsingin MM-kisoissa 2017.
Pohjois-Korean Ryom Tae-Ok (vas.) ja Kim Ju-Sik (oik.) Helsingin MM-kisoissa 2017.AOP

Pohjois-Korean olympiaurheilijoilla on kovat paineet: voittajista tehdään elokuvia, häviäjät häpäistään

Pohjoiskorealaiset taitoluistelijat saattavat olla ainoat urheilijat, jotka edustavat maata Pyongchangin talviolympialaisissa. Huhujen mukaan epäonnistuneita pohjoiskorealaisia urheilijoita olisi aiemmin suljettu vankileireille, mutta ainakaan viime vuosilta tästä ei ole vahvistettua tietoa.

Richard Miller punnitsee kannabista vaa'alla
Kannabiskaupassa työskentelevä Richard Miller palvelee kannabistuotteista kysyviä asiakkaita.Miikka Skaffari

Neljä kannabissuklaata, kiitos! Marihuanan myynti viihdekäyttöön tuli lailliseksi Kaliforniassa – Eläkeläinen Bill Gibson jonotti "syötävää" futismatsin kotikatsomoon

Vuoden alusta voimaan astunut lakimuutos toi kannabistuotteet Kaliforniassa yli 21-vuotiaiden ulottuville. Osavaltio odottaa mojovia verotuloja.

Meri Pitkälä
Meri Pitkälä kertoo, että hänen elämänlaatunsa parani huomattavasti, kun hän lopetti nuhasuihkeen käytön.Meri Pitkälä

Meri Pitkälä, 30, on entinen nenäsuihkeriippuvainen – "Apteekki kieltäytyi lopulta myymästä minulle"

Tukkoisen nenän avaamiseen tarkoitettujen suihkeiden väärinkäyttäjät ovat yleinen näky apteekeissa. Flunssaan apua hakenut Meri Pitkälä onnistui katkaisemaan nenäsuihkeriippuvuutensa 1,5 vuoden käytön jälkeen, kun eräällä apteekkikäynnillä farmaseutti puuttui asiaan.

Pyövelin virka-asuun ei kuulunut musta huppu, vaikka pyöveli sellaisessa asussa usein esitetäänkin.
Pyövelin virka-asuun ei kuulunut musta huppu, vaikka pyöveli sellaisessa asussa usein esitetäänkin. Kuva mestauksen dramatisoinnista Lohtajalla.Juha Kemppainen / Yle

Pyöveli mestasi, poltti ja piiskasi, mutta saattoi silti jäädä historiaan kilttinä ja lapsirakkaana

Kuolemanrangaistuksia entisaikaan toimeenpanneiden pyövelien paikka oli kirkon perällä, sillä virkaa ei arvostettu. Miehet tekivät kuitenkin pitkiäkin työuria oikeudenpalvelijoina, joiksi moni pyöveli itsensä mielsi. Joukossa oli pukareita, mutta myös rauhan miehiä, joiden polvella oli lapsen hyvä istua.

Ruumiinavaussali
Viivi Sihvonen / Yle

Oikeushammaslääkärin pöydällä voi maata hirttäytynyt, hukkunut tai Turun puukotusten uhri – "Arvostan kuollutta yhtä lailla kuin elävää"

Oikeushammaslääkäri tekee tutkimuksia sekä kuolleille että eläville. Hän avustaa poliisia esimerkiksi vainajan henkilöllisyyden varmistamisessa. Turun joukkopuukotuksen ja Oulun vauvasurmien tutkintaan osallistunut ammattilainen sekä alalle erikoistuva henkilö kertovat suhteestaan kuolemaan.