Lasten hengenvaarallinen allergia teki äidistä kahvilanpitäjän – Kaikille sopivat kahvittelupaikat ovat Suomessa harvinaisuus

Vakavasti allerginen ihminen ei välttämättä voi edes astua sisään tavalliseen kahvilaan. Tamperelaiskahvilan asiakkaista moni ei ole koskaan päässyt valitsemaan leivonnaista muualla kuin kotona.

allergia
Iitu Haavisto järjestelee kahvilan myyntitiskiä
Kahvilayrittäjä Iitu Haavisto on kehitellyt kaikille sopivia reseptejä jo 14 vuotta.Jani Aarnio / Yle

TampereNokialainen Harri Ikonen ilahtuu tamperelaisen kahvilan tiskillä. Tarjolla on sämpylöitä, munkkeja, suklaaleivoksia, kakkua ja mustikkapiirakkaa. Mies voi turvallisin mielin valita mitä vaan – toisin kuin kahviloissa yleensä.

– Gluteenia ei saa olla, ja myös maltodekstriiniä ja dekstriiniä pitää välttää. Ja katsoa, mistä tärkkelykset on tehty, Harri Ikonen luettelee vältettävien ruoka-aineiden listaansa.

Aloitin reseptien kehittelyn 14 vuotta sitten, ja viitisen vuotta sitten ne alkoivat vihdoin olla kohdillaan.

Iitu Haavisto

Allergiakahvila Alleduurin emäntä Iitu Haavisto myy Ikoselle kahvit ja kastettavat viiden kuukauden vankalla yrittäjäkokemuksella.

– Tässä sitä ollaan. Enkä alunperin ollut mikään luontainen leipuri, hortonomin ja merkonomin koulutuksen saanut nainen nauraa.

Allergiakahvila on harvinainen helmi

Alleduurin tapainen kahvila on ainakin toistaiseksi harvinaisuus. Allergia-, iho ja astmaliitosta kerrotaan, että kokeiluja pelkkiä allergiatuotteita myyvistä kaupoista on jo jonkin verran, mutta moniallergikoille sopivia kahviloita ei vielä juurikaan ole.

Liitto muistuttaa, että vakavasti allergisen asiakkaan on elintärkeää voida luottaa kahvilanpitäjän osaamiseen ja tietämykseen sekä tilojen puhtauteen.

Keliakialiitto puolestaan jakaa yrityksille Gluteenittoman palvelun merkkejä tunnustukseksi turvallisesta valikoimasta. Koko maassa merkkejä on jaettu vasta kuusi, ja niistä kaksi on osunut Tampereelle. Toinen löytyy Pella's Cafesta, toinen koristaa juuri Alleduurin vitriiniä.

Omenapaistosta ja muita herkkuja kahvilan vitriinissä
Jani Aarnio / Yle

Gluteenittomia tuotteita löytyy jo lähes joka kahvilasta, mutta niiden valmistus vaatii omat tilansa. Iitu Haaviston ei tarvitse jakaa pientä keittiötään kahtia tilojen puhtauden vuoksi. Kun kaikki ei-toivotut raaka-aineet on siivottu resepteistä pois, voi jäljelle jääneitä aineita käsitellä vailla pelkoa esimerkiksi vääränlaisesta pölystä ilmassa.

– Koska ruoka-aineallergiat ovat niin moninaisia, keskustelen kuitenkin asiakkaiden kanssa vielä tilauksen yhteydessä siitä, mitä aineita heidän tulee välttää, Iitu Haavisto sanoo.

Äidinrakkaudella saa aikaan

Iitu Haavisto puhuu mielellään estettömyydestä myös allergioiden yhteydessä. Vaikka rampit ja kaiteet olisivat kunnossa, on silti paljon ihmisiä, jotka eivät vakavan allergian takia voi edes mennä sisään tavalliseen kahvilaan. Jo pelkästään sisäilmassa pölisevä jauho saattaa olla kohtalokasta.

Haavisto on itse moniallergikko. Hänen molemmat poikansa ovat hengenvaarallisesti allergisia kananmunalle, ja toinen lisäksi kotimaisille viljoille. Erityisesti vilja-allergia näin rajuna rajoittaa menemisiä todella paljon, ja juuri siinä piilee kahvila Alleduurin alkujuuri.

– Meille ei löytynyt paikkoja, joista saisi kaikille jotakin. Sisu kasvattaa kummasti, ja kun tarpeeksi ärsyyntyy, alkaa tehdä itse, Haavisto kertoo.

Suklaakakun palanen kahvikupin vierellä
Suklaanappikakun resepti syntyi koemaistajien arvioiden perusteella, sillä riisille allerginen leipuri ei ole voinut kakkuaan maistaa.Jani Aarnio / Yle

Alleduurin tarjoomuksissa on siis nostattajana aimo tujaus äidinrakkautta ja mausteena sisua ja kiukkua. Sen sijaan venhää, ohraa, ruista, pähkinöitä, munia, maitoa, kalaa tai hunajaa niistä ei löydy missään muodossa.

Kun näin monta aineosaa on kiellettyjen listalla, saa niin suolaisten kuin makeidenkin tarjottavien kanssa käyttää mielikuvitusta – etenkin, kun Iitu Haaviston tarkoituksena on, ettei allergialeivonnaista maun puolesta erottaisi tavallisesta.

– Aloitin reseptien kehittelyn 14 vuotta sitten, ja viitisen vuotta sitten ne alkoivat vihdoin olla kohdillaan. Kyllä tässä on saanut kakkua vääntää.

Ihan kaikille ei voi luvata

Suurin selätettävä este allergialeipurille ovat olleet luontaisesti gluteenittomat jauhot. Niistä on välillä syntynyt vain kivikovia palleroita koemaistajien hampaiden menoksi.

Eilen tässä kävi ensimmäistä kertaa sellainen asiakas, jolle en löytänyt tarjottavaa.

Iitu Haavisto

Oman haasteensa tuovat leipurin omat ruokarajoitteet. Edes allergiakahvilassa ei voida taata, että ihan jokainen tuote sopisi ihan jokaiselle. Siksi esimerkiksi riisille allerginen leipuri ei ole itse päässyt maistamaan koemaistajien tuella syntynyttä kuuluisaa suklaanappikakkuaan.

– Ja juuri eilen tässä kävi ensimmäistä kertaa sellainen asiakas, jolle en löytänyt tarjottavaa. Hänen imetysdieettinsä oli niin rankka, Iitu Haavisto harmittelee.

Vegaanikin iloitsee

Alleduurin ovesta astuu moniallergikkojen ja keliaakikkojen lisäksi sisään myös heitä, jotka ovat itse valinneet ruokavalionsa. Iitu Haavisto laskee noin kolmanneksen kahvilan asiakaskunnasta olevan vegaaneja.

– Olen ollut iloisesti yllättynyt siitä, miten hyvin vegaanit ovat tänne löytäneet. Veganismin noussut suosio on myös vaikuttanut positiivisesti siihen, että markkinoille on tullut maidotonta ja munatonta tarjontaa.

Munkkeja kahvilan tiskillä
Allergiselta saattaa päästä allergiakahvilassa itku vain siitä syytä, ettei hän ole koskaan aiemmin päässyt valitsemaan leivonnaista muualla kuin kotona.Jani Aarnio / Yle

Vieraskirjan kiitosten allekirjoituksista näkee, että harvinaiseen kahvilaan matkataan kaukaakin. Hyvä kahvipulla tekee syöjänsä tietysti aina iloiseksi, mutta täällä nähdään poikkeuksellisen onnellisia asiakkaita.

– Tiskillä näkyy paljon hymyjä ja välillä ihan hysteerisiä naurukohtauksiakin. Toisaalta on ollut myös itkuja, kun epäusko ja helpotuksen tunteet ovat purkautuneet. Se kertoo siitä, että näille ihmisille ei ole aiemmin ollut tarjolla tällaisia kokemuksia.