Hyppää sisältöön

Huhtasaarella loppui osaaminen ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiakysymyksissä – "rukousaamiaisen mainitseminen ulkopoliittisena meriittinä ei vähentänyt mielikuvaa"

Laura Huhtasaari

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Ylen tiistain ehdokastentissä oli vuorossa perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari. Huhtasaaren puhetta ja esiintymistä kommentoivat suorana verkossa Ylen A-studion toimittaja Riku Roslund, tutkijatohtori Johanna Vuorelma ja puhetaidon kouluttaja Antti Mustakallio.

3x3 arviota Huhtasaaren suorituksesta:

Johanna Vuorelma:

1) Huhtasaari esiintyi puheessaan silminnähden rauhallisesti ja selkeästi, tentissä toimittajan prässissä hän hermostui loppua kohden. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan yksityiskohtaisempi analysointi oli selvästi vaikeaa.

2) Huhtasaari on profiloitunut hyvin vahvasti maahanmuuttovastaisena politiikkona, tänään tätä puolta nähtiin poikkeuksellisen vähän. Vetoavatko maamiinakysymykset, vihapuheteema ja totuuskomissio Huhtasaaren ydinkannattajiin yhtä vahvasti kuin maahanmuuttoon liittyvä uhkapuhe?

3) Huhtasaari ei ollenkaan haastanut istuvaa presidenttiä ja ylisti Suomen valtiomieshistoriaa. Esiintymisestä jäi sellainen vaikutelma, että Huhtasaari ei halua hyökätä kunnioittamiaan valtiomiehiä vastaan. Tämä herättää kysymyksen: miksi Huhtasaari on asettunut ehdolle, jos hänellä ei ole visiota siitä, mitä hän tekisi toisin kuin aiemmat presidentit?

Antti Mustakallio:

1) Huhtasaaren puhe ei ollut niin hyvin valmisteltu, kuin olisin odottanut. Luettelo omista vaaliteemoista ei tee vielä vaikuttavaa poliittista puhetta.

2) Olisin odottanut puheeseen enemmän konkretiaa, enemmän henkilökohtaisuutta ja enemmän intohimoa. Se olisi toiminut paremmin.

3) Huhtasaaren esiintymisessä on kyllä elementtejä, jotka vetoavat ihmisiin: läsnäoloa ja kontaktia kuulijoihin. Lisäksi moniin voi tehdä vaikutuksen se, että esitetään vahvoja väitteitä itsevarmasti.

Riku Roslund:

1) Huhtasaaren puhe muistutti ulkoa opeteltua litaniaa asioista, joita hän on toistellut pitkin matkaa presidenttiehdokkaana. Poimintoja sieltä ja täältä. Toivoisin näkeväni jonkun teeman, jolla hän erottuu nimenomaan presidenttiehdokkaana. Sen sijaan hän pitää yllä perussuomalaisille tärkeitä asioita ja pohjustaa jo ensi eduskuntavaaleja. Näkyvyys on toki taattu.

2) Mielipiteissä oli ristiriitoja. Yhtäältä Huhtasaari vastustaa EU:ta ja euroa, mutta haluaisi presidenttinä viedä Suomea maailmalle, vahvistaa vientiä ja markkinoida. Tämä on vaikeaa, jos Suomi eristäytyisi muusta Euroopasta.

3) Huhtasaari painottaa asioita, joihin presidentillä ei ole vaikutusvaltaa. Esimerkiksi maahanmuuttoasioissa presidentti voi vaikuttaa vain mielipiteillään, muusta päättää eduskunta.

.
.