Akkujen kiivas kehitys kasvattaa kiinnostusta kobolttiin – Kuusamon kultakaivossuunnitelmatkin uusille urille

Uusi kaivosyhtiö suunnittelee koboltin louhimista Kuusamon lisäksi myös Posiolla. Kaivostoimintaa halutaan harjoittaa edelleen Oulangan kansallispuiston kupeessa.

Kuusamon Juomasuon kultaa on tutkittu vuosikausia. Kuva vuodelta 2012, jolloin alueella tutkimuksia teki nyt suunnitellusta kaivosalueesta luopunut Dragon Mining- yhtiö. Kuva: Ensio Karjalainen / Yle

KUUSAMO Akkuteknologian kiivas kehitys lisää kiinnostusta Suomen kobolttivaroihin (siirryt toiseen palveluun) (Aamulehti). Kuusamon pitkään esillä olleissa kaivoshankkeissa keskusteluun nousee kullan ja uraanin lisäksi nyt myös koboltti.

Vuonna 2017 perustettu australialais-suomalainen Latitude 66 Cobalt Oy kaivosyhtiö on ostanut Koillismaalla Kuusamossa ja Lapissa Posiolla sijaitsevat kaivosten kehityshankkeet tähtäimenään myös koboltin louhiminen. Yhtiö suunnittelee louhivansa kobolttia Kuusamossa Käylän Juomasuolla ja Posiolla Maaninkavaarassa.

Rukan matkailukeskuksen läheisyydessä sijaitsevat kaivoshankkeet yhtiö aikoo hylätä, kertoo toimitusjohtaja Thomas Hoyer. Hänen mukaansa Kuusamon Juomasuolla tavoitteena on louhia koboltin lisäksi myös kultaa.

– Kulta louhitaan Juomasuosta eli kyseessä on koboltti-kultahanke. Posiolla on puolestaan koboltti-kuparihanke, Hoyer toteaa.

Uraania ei oteta talteen

Thomas Hoyerin mukaan yhtiö ei aio ottaa Kuusamon Juomasuolta talteen uraania. Kitkajokivarressa Oulangan kansallispuiston kupeessa sijaitseva alue on tunnettu voimakkaasta uraanipitoisuudestaan.

Kuusamossa kaivoshankkeet ovat herättäneet vahvoja tunteita puolesta ja vastaan. Kaupunki hyväksyi reilu vuosi sitten yleiskaavan, jonka mukaan matkailun ydinalueille ei kaivostoimintaa kaavoiteta.

– Juomasuo Kitkajokivarressa kuuluu matkailun ydinalueeseen, muistuttaa Kuusamon kaupunginjohtaja Jouko Manninen.

Koboltti on uusi kuorrutus kaivoshankkeessa.

Mika Flöjt

Hoyerin mukaan yhtiö aikoo, jos mahdollista, perua nyt kaavasta voimassa olevan valituksen. Vuosi sitten kaivoshanketta hallinnoineet Dragon Mining ja Kuusamo Gold tekivät Kuusamon kaivostoimintaa rajoittavasta strategisesta yleiskaavasta yhteisvalituksen Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen.

Alueella runsaasti uraania

Kuusamon kaivoshankkeita voimakkaasti arvostellut kaupunginvaltuutettu ja ympäristöaktivisti Mika Flöjt (vihr.) pitää nyt jatkuvaa kaivosprosessia sumutuksena.

– Sekä Maaninkavaaran että Juomasuon alueet ovat uraanimalmioita. Esimerkiksi Juomasuolla on enemmän uraania kuin kultaa tai kobolttia. Jos Juomasuolta haluaa louhia kobolttia, uraaniinkin pitää koskea, Flöjt muistuttaa.

Juomasuon malmio sijaitsee Kitkajokivarressa lähellä Oulangan kansallispuistoa. Kuva: Yle

– Koboltti on uusi kuorrutus kaivoshankkeessa, jolla pyritään ajamaan uraanihankettakin läpi, Flöjt sanoo.

Toimitusjohtaja Thomas Hoyer sanoo, että Juomasuolla kobolttia louhittaisiin alustavan suunnitelman mukaan maan alla. Louhittava materiaali käsiteltäisiin yhtiön suunnitelmissa mitä ilmeisimmin Posion ja Kuusamon välimaastossa.

– Aivan Kitkajokivarressa kobolttia ei missään tapauksessa tulla rikastamaan. Mutta kaivostoimintaa lähellä jatkojalostus kannattaa tehdä, Hoyer toteaa.