Hyppää sisältöön

Nappi-kissasta tuli kirjakaupan johtaja – "Hän vakuutti meidät kyvyillään parissa päivässä"

Kissan kauppias- ja kustantajaemäntä haluaa uudistaa koko kirja-alaa.

Nappi valmistautuu alkutalven aikana vastaamaan kirjakaupan ilmapiiristä uusissa tiloissa. Kuva: Juha Korhonen / Yle

KOUVOLA Myllykosken keskustassa sijaitsevan kirjakaupan ilmapiiristä vastaava mustanruskea, pitkäviiksinen pomo juoksee usein iloisena ja uteliaana asiakasta vastaan – jos on hereillä. Se saattaa tarkkailla asiakkaan liikkeitä myös hyllyjen takaa tai nojatuolista. Ostotilanteessa ilmapiirijohtajan tittelillä työskentelevä pomo hyppää istumaan kassan viereen kerjäämään asiakkaalta rapsutuksia.

Kirjakaupan omistaja on Tarja Tornaeus, joka omistaa myös liikkeensä ilmapiirijohtajan, runsaan kahdeksan vuoden ikäisen Nappi-kissan.

– Nappi tuli meille kesällä pian sen jälkeen kun olimme aloittaneet kirjakauppiaina. Jo parin päivän työskentelyn jälkeen hän (siirryt toiseen palveluun) herätti asiakkaissa ihastusta ja vakuutti meidät sitä kautta kyvyillään. Ylensimme hänet ilmapiirijohtajaksi, naurahtaa Tarja Tornaeus.

Ilmapiirijohtajana toimivalla kissalla on luonnollisesti johtajasopimus ja siihen kuuluvat bonukset.

Napin johtajasopimuksen mukaan se saa välillä palkkioksi kissankarkkeja. Kuva: Juha Korhonen / Yle

– Olemme sopineet, että ketään ei saa raapaista eikä kirjoja saa pudotella hyllyiltä. Ja aina kun Napista tehty postikortti menee kaupaksi saa se palkaksi kissankarkkeja, paljastaa omistaja kissan kanssa tekemästään johtajasopimuksesta.

Kirjojen pudottelun kieltävä pykälä sopimuksessa on varsin ymmärrettävä. Hyllyt kun voivat toimia kissaa houkuttelevina kiipeilypuina.

– Aluksi Nappi viihtyi kirjojen parissa erityisesti saamelaisen mytologian hyllyllä, muistelee Tornaeus.

– Ehkä se liittyi kuitenkin siihen, että ne kyseiset kirjat olivat kaikkein korkeimmalla paikalla ylimmällä hyllyllä.

Tarja Tornaeus on lisäksi vakuuttunut, että sosiaalinen kissa saa palkkansa myös ihmisten läheisyydestä: hetkistä, kun se saa olla ihmisten keskellä ja nauttia siitä.

Kirjakauppaan kissa tuli perheestä, joka etsi sille uutta kotia pahan allergian takia.

– Nappi ehti olla jo lopetusuhankin alla. Moni asiakkaista on sanonut meille jälkeenpäin, että kissa pääsi sinne, mihin sen oli tarkoituskin päästä. Nappi löysi meidät, kuvailee Tornaeus.

Kirjakaupasta tapaamispaikka

Kouvolan Myllykoskelta kotoisin oleva Tornaeus muutti entisille kotikulmilleen Tuusulasta keväällä 2017 miehensä Göranin kanssa. Mukana tuli myös kustannusyhtiö Reuna, jolle perustettiin kivijalkakauppa Myllykosken entisen paperitehtaan lähistölle. Tyhjiä liiketiloja oli tarjolla teollisuustaajamassa, muutama vuosi paperitehtaan lakkauttamisen jälkeen.

– Se oli hyppy tuntemattomaan, emme tienneet kirjakaupan pitämisestä paljoakaan.

Göran ja Tarja Tornaeus. Nappi-kissa yhdellä lempipaikoistaan. Kuva: Vesa Grekula / Yle

Ennen Myllykoskelle muuttoa Tornaeus oli pitänyt pelkästään verkkokauppaa. Kivijalkakaupassa Tornaeus onkin jo ehtinyt toteuttaa yhtä johtoajatustaan, jonka mukaan kirjakauppa pitää keksiä uudestaan. Hän ei usko hokemiin, joiden mukaan kirjojen lukeminen vähenee ja kirjoittaminen vähenee.

– Perustimme kivijalkakaupan muun muassa sen takia, että halusimme tilan, johon voi kutsua kirjailijavieraita. Kirjakaupan pitäisi olla myös kohtaamispaikka. Jokainen, joka on tavannut vaikkapa dekkaristin, lukee hänen kirjojaan sen jälkeen eri tavalla, uskoo Tornaeus.

On helppo kuvitella Nappi-kissan olevan täsmälleen samaa mieltä. Ainakin sen katse on tyytyväinen, kun se kuuntelee isäntäväkensä puheita lempipaikallaan – nojatuolissa kirjahyllyjen vieressä.

Kirjamessut uusiksi

Kirjakaupassa työskentelevä kissa on oikeastaan vain yksi esimerkki siitä, millä tavalla Reuna-yhtiön kustantajana ja kirjakauppiaana toimiva Tarja Tornaeus haluaa uudistaa koko alaa. Jos suunnitelmat toteutuvat, myös kirjamessut saavat osansa mylläyksestä.

Reuna-kustantamolla on ollut kivijalkakirjakauppa keväästä 2017 lähtien. Kuva: Vesa Grekula / Yle

Hänen mielestään kirjamessut ovat tähän asti rakentuneet liiaksi kustantajien ympärille.

– Lukijat eivät etsi messuilta kustantajia vaan kirjailijoita ja kirjoja. Lukijat haluavat tavata kirjailijoita ja kuunnella heidän esityksiään, Tornaeus sanoo.

Näiden ajatusten tueksi Tornaeuksen johdolla on jo perustettu uusia kirjamessuja ajava ja ideoiva kannatusyhdistys. Sen jäseninä on muun muassa Reuna-kustantamon kirjailijoita.

Tavoitteena on, että uusi kirjamessutapahtuma toteutuisi ensi vuoden alkukesällä Kouvolan seudulla, eri taiteenaloja yhdistävänä tapahtumana.

– Voisimme järjestää esimerkiksi runokilpailun ja sen jälkeen kysyä vaikkapa säveltäjiltä, kuvataiteilijoilta ja teatterilaisilta, millä tavalla he ilmaisisivat kilpailurunoja kirjamessuilla.

Tornaeuksen mukaan kirjamessut järjestetään muodossa tai toisessa. Tapahtuman sisältö ja laajuus riippuvat hänen mukaansa saatavan rahoituksen suuruudesta.

Uudet tilat, uudet ajatukset

Kirjakaupan toiminta-ajatusta kohtaamispaikkana Tarja Tornaeus aikoo jalostaa myös lähitulevaisuudessa. Vajaan vuoden toiminut liike on saanut hyvän vastaanoton lähiseudun asukkailta.

– Tuntuu, että tämä on kylän oma kirjakauppa ja ihmiset haluavat auttaa meitä kehittämään sitä.

Myllykosken kirjakaupan uusien tilojen remontti on meneillään. Marko Partanen pohtii kahvilan ja kirjakaupan yhdistäviä ratkaisuja Tarja Tornaeuksen kanssa. Kuva: Vesa Grekula / Yle

Alkuvuoden aikana kirjakauppa muuttaa nykyisistä vuokratiloista Tornaeuksen pariskunnan ostamaan vanhaan rautakauppaan. Tiloissa tehdään remonttia, jolle on ainakin osittain haettu mallia Pariisista, josta Tarja Tornaeukselta on havaintoja yösijan tarjoavasta kirjakaupasta.

– Alakertaan tulevat liiketilat, joissa saumattomasti yhdistyvät kirjakauppa, taidenäyttelytila ja kahvila. Yläkertaan remontoidaan puolestaan kirjailijaresidenssi, jossa kirjailijat voivat tarvittaessa yöpyä.

Mutta miten käy kirjakauppakissan, ilmapiirijohtajan, joka on jo ehtinyt kotiutua nykyisiin myymälätiloihin? Löytyykö Napille paikka myös uudesta kirjakaupasta remontin jälkeen?

–Totta kai! Nappi on jo käynyt tutustumassa uusiin kirjakauppatiloihin, rauhoittelee Nappiin ihastuneita asiakkaita Tarja Tornaeus.

– Se nauttii ihan älyttömästi kun on enemmän tilaa. Nappi on mukana remontissa ja etsii jo niitä paikkoja, joissa se itse aikoo viettää aikaa.