1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

Pohjois-Korean olympiaurheilijoilla on kovat paineet: voittajista tehdään elokuvia, häviäjät häpäistään

Huhujen mukaan epäonnistuneita urheilijoita olisi suljettu vankileireille, mutta ainakaan viime vuosilta tästä ei ole vahvistettua tietoa.

Pohjois-Korean Ryom Tae-Ok (vas.) ja Kim Ju-Sik (oik.) Helsingin MM-kisoissa 2017. Kuva: AOP

Taitoluistelijapari Ryom Tae-ok ja Kim Ju-sik on kovan paikan edessä. He saattavat olla ainoat pohjoiskorealaiset urheilijat, jotka edustavat maataan Etelä-Korean Pyongchangin talviolympialaisissa helmikuussa.

Ryom ja Kim ovat ainoat pohjoiskorealaiset, jotka ovat läpäisseet olympiakarsinnat.

Jos he pääsevät kisoihin, kotimaa odottaa heiltä menestystä. Olympiavoittajista tulee kansallissankareita, kun taas häviäjät saattavat joutua häpäistyksi. Itse kisoissa he elävät jatkuvan tarkkailun alla.

Isoveli valvoo urheilijoita

Ryom ja Kim eivät luultavasti pääsisi liikkumaan Pyongchangin olympiakylässä vapaasti. Pohjois-Korea on valvonut urheilijoitaan tarkasti, jotta he eivät pääsisi pakenemaan maasta kisojen aikana.

Vuoden 2008 Pekingin olympialaisissa pohjoiskorealaiset urheilijoita ei päästetty katsomaan nähtävyyksiä, ja heitä oli kielletty olemaan tekemisissä muiden urheilijoiden kanssa, kertoo sanomalehti Washington Post. (siirryt toiseen palveluun)

Pohjois-Korean voimistelija Hong Un-jong (vasen) esiintyi kameralle yhdessä Etelä-Korean Lee Eun-jun kanssa Rion olympialaisissa 2016. Kuvien pelättiin tuovan vaikeuksia Hongille kotimaassa, mutta tiettävästi ongelmia ei tullut. Kuva: Yonhap / EPA

Rion olympialaisissa kahdeksan vuotta myöhemmin urheilijoilta ilmeisesti takavarikoitiin Samsungin sponsoroimat älypuhelimet. Kova kuri on näyttänyt tehonneen, sillä yksikään pohjoiskorealainen olympiaurheilija ei ole tiettävästi loikannut.

Olympiavoittajista tehdään elokuvia

Jos Ryom ja Kim tuovat kotiin mitaleja, heistä tulee juhlittuja sankareita. Olympiavoittajat ovat saaneet autoja, jääkaappeja ja tavallista parempia asuntoja. Huippu-urheilijoille myönnetään korkeita kunniamerkkejä, ja heistä tehdään propagandaelokuvia.

Menestyjien odotetaan ottavan osaa myös muilla tavoin Pohjois-Korean propagandaan, kertoo televisiokanava ABC. (siirryt toiseen palveluun)

– Voitin ensimmäisen sijan, koska loistava korkein johtaja Kim Jong-un antoi minulle voimaa ja rohkeutta, sanoi painonnostaja Kim Un-Guk kanavan mukaan, kun hän oli voittanut kultaa 62 kilon sarjassa Lontoon olympialaisissa vuonna 2012.

– En voi olla onnellisempi kuin nyt, koska voin antaa kultamitalini suurelle johtajallemme Kim Jong-unille, sanoi taas judossa naisten 52-kiloisten sarjassa kultaa voittanut An Kum-Ae samoissa kisoissa.

Kim Jong-un panostaa urheiluun

Pohjois-Korean nykyinen johtaja Kim Jong-un on edeltäjiään kiinnostuneempi urheilusta, kertoo uutistoimisto Reuters. (siirryt toiseen palveluun) Kimin tiedetään järjestävän urheilijoiden kunniaksi juhlatilaisuuksia, ja hän tapaa heitä mielellään henkilökohtaisesti.

– Urheilukisoja on enemmän kuin ennen, Pohjois-Korean joukkueet matkustavat enemmän kuin koskaan ja heidän menestystään on juhlittu entistä enemmän, urheilijamatkoja Pohjois-Koreaan järjestävä Simon Cockerell kertoo Reutersille.

Pikaluistelija Ko Hyon-suk (vasen) oli toinen Vancouverin olympialaisiin 2010 osallistuneista pohjoiskorealaista. Pohjois-Korealla ei ollut edustusta Sochin olympialaisissa vuonna 2014. Kuva: Yonhap / EPA

Kimin johdolla Pohjois-Korea käyttää urheiluun myös entistä enemmän rahaa.

– Satelliittikuvissa näkyy paljon korjattuja ja uusia luistelu- ja urheilukenttiä jopa syrjäisillä alueilla, sanoo Johns Hopkins -yliopiston Koreoihin erikoistunut tutkija Curtis Melvin Reutersille.

Valmentajasta rakennustyöläiseksi

Sankaruuden kääntöpuolena on tyly kohtelu, joka voi odottaa huonosti menestyviä urheilijoita. Jo vuosikymmeniä on huhuttu, että Pohjois-Korea lähettäisi epäonnistuneitä urheilijoita vankileireille ja hiilikaivoksiin.

Mitään varmistettua tietoa ei ole, että viime vuosina olisi annettu näin ankaria rangaistuksia. Karuin tunnettu kohtalo on ollut jalkapallovalmentaja Kim Jung-hunilla.

Hän johti miesten jalkapallojoukkueen nöyryyttäviin tappioihin vuoden 2010 maailmanmestaruuskisoissa Etelä-Afrikassa. Pohjois-Korea hävisi Portugalille 0–7 ja Norsunluurannikolle 0–3. Ottelu Portugalia vastaan näytettiin poikkeuksellisesti suorana, sanomalehti The Guardian kertoo (siirryt toiseen palveluun).

Lähes koko jalkapallojoukkue käskettiin kisojen jälkeen noin neljänsadan urheiluvaikuttajan eteen haukuttavaksi Pjongjangissa. Pelaajien heikkoudet käytiin läpi yksi kerrallaan kuusi tuntia kestäneessä tilaisuudessa.

Tilaisuuden jälkeen Kim Jung-hun siirrettiin valmentajasta rakennustyöläiseksi. Muutaman kuukauden jälkeen hän pääsi kuitenkin takaisin jalkapalloliittoon, joskin aikaisempaa alempaan asemaan, kertoo Johns Hopkins -yliopiston vieraileva tutkija Michael Madden yleisradioyhtiö BBC:lle. (siirryt toiseen palveluun)

Jalkapallojoukkueen nöyryytys oli Maddenin mukaan poikkeuksellinen tapaus. Yleensä epäonnistuneet urheiljiat jätetään huomiotta valtiollisessa mediassa, mutta heitä ei muuten rangaista.

Lue lisää:

Pohjois-Korea osallistuu talviolympialaisiin

Analyysi: Pohjois-Korea kampeaa Etelä-Koreaa irti Yhdysvaltain rinnalta