Hyppää sisältöön

Näin säästät satasia matkan hinnassa – Kokosimme 7 vinkkiä: varaa viikonloppuna ja lähde keskellä viikkoa

Vuodenvaihteen lomamatkat on nyt tehty ja rahat kulutettu joululahjoihin sekä herkkuruokiin. Tammikuun hiljaisina viikkoina matkatoimistot houkuttelevat asiakkaita alennuksilla ulkomaanmatkoille. Ovela ostaja voi säästää satasia.

Varaamalla matkan oikeaan aikaan ja säätämällä lähtöpäivää voi säästää satoja euroja vaikkapa Teneriffan-matkan hinnasta. Kuva: Graham Harries / AOP

_"Tammikuun ale – jopa 40 prosentin alennus hotelleista!" "Varaa tammikuun loppuun mennessä!" "Tuplapisteet 31.1. asti!" _

Matkatoimistot ja lentoyhtiöt houkuttelevat nyt kilvan suomalaisia matkaostoksille alennusmyynneillä. Markkinointia tarvitaan, koska vuoden alku olisi muuten hiljaista ulkomaanmatkojen myyntiaikaa.

Myynnin vauhdittamiseksi myös alan markkinointitapahtuma matkamessut järjestetään keskellä tammikuuta. Verkossa alennusmyynnit näkyvät joka matkasivustolla.

Yle keräsi seitsemän vinkkiä, joilla voi säästää pitkän pennin.

  1. Pakettimatka kannattaa varata tammikuussa, jolloin niin lento- ja laivayhtiöillä kuin matkatoimistoillakin on paljon tarjouksia.
  2. Edullisimmat matkustusajankohdat ovat koulujen lomakausien ulkopuolella eli esimerkiksi tammikuusta helmikuun alkuun, toukokuusta kesäkuun alkuun ja syksyllä kesälomien päätyttyä ja ennen syyslomia.
  3. Tänä vuonna on poikkeuksellisen paljon arkipyhiä: esimerkiksi joulu alkaa maanantaista, mikä mahdollistaa pitkät lomat. Matkoja myydäänkin enemmän, ja hinnat ovat todennäköisesti kalliimpia kuin viime jouluna.
  4. Jos pystyy lähtemään matkaan keskellä viikkoa, saa matkan todenäköisesti edullisemmin kuin viikonloppuna alkavan ja päättyvän.
  5. Nettikaupassa pätevät eri säännöt kuin perinteisessä pakettimatkojen kaupassa. Vanha viisaus "mitä lähemmäksi matkaa mennään, sen kalliimmaksi se tulee" ei pidä siellä aina paikkansa. Matkojen hinnat voivat vaihdella viikoittain, jopa yhden vuorokaudenkin sisällä, ja siksi vertailu kannattaa. Varaus kannattaa kuitenkin tehdä viimeistään kolme viikkoa ennen matkan alkamista.
  6. Myös varaushetkellä on väliä. Matka kannattaa varata viikonloppuna, jolloin hinnat ovat halvempia kuin viikolla, kerrotaan Ebookersilta.
  7. Matka tulee edullisemmaksi, kun sen paketoi eli varaa hotellin ja lennot samaan aikaan.

Mitä matkoja nyt varataan?

– Suurin osa tammikuun varauksista on kevään matkoille, mutta paljon varataan myös viime hetken talven matkoja, nettimatkatoimisto Ebookersin markkinointipäällikkö Leif Neuvonen sanoo.

Esimerkiksi Aurinkomatkojen helmikuun matkoista on myyty jo 90 prosenttia.

Matkatoimisto TUI:n mukaan Turkki vetää hyvin muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen. Maan turismi taantui epäonnistuneen vallankaappausyrityksen ja useiden terrori-iskujen jälkeen muutama vuosi sitten.

Suomalaisia houkuteltiin Turkkiin matkamessuilla 2017, ja Turkin-matkailu kasvaakin jälleen. Ensi viikolla pidettäville matkamessuille odotetaan esittelijöitä yli 80 maasta. Kuva: Kimmo Brandt / Suomen Messut

– Uutena on tulossa taas Egypti, ja myös Kap Verde on suosittu, kun välilasku matkalta poistuu, TUI:n pr- ja viestintäpäällikkö Pauliina Pajunen sanoo.

Sen jälkeen kun Egypti jäi terrori-iskujen vuoksi pois suomalaisten kohdesuosikeista, myös Dubain suosio on kasvanut.

– Ensi kesän lomia on varattu yli 30 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Verkkokaupassamme käy ennätyspaljon katsojia, Aurinkomatkojen johtaja Pekka Antila kertoo.

Antilan mukaan lomalta halutaan nyt luksusta. Neljän ja viiden tähden hotellien suosio kasvaa.

–Varausten perusteella ei pidä paikkansa sanonta, että majoituksella ei ole niin väliä lomalla, Antila sanoo.

Mitkä ovat suomalaisten suosikkikohteita?

Suosituin kohde kesämatkoilla on yhä Kreikka. Talouskriisi teki maasta entistä riippuvaisemman ulkomaalaisten matkailjoiden rahoista. Turismiyritykset laskivat jo takavuosina hintoja, ja kustannustaso on pysynyt siellä matalana.

Talviaikaan kestosuosikki on Kanariansaaret, koska sinne lentää nopeammin kuin esimerkiksi toiseen suosittuun etelänkohteeseen Thaimaahan. Vietnam kirii Thaimaan rinnalla.

Lyhyt lento houkuttelee enemmän suomalaisia Kanariansaarille kuin Aasian kohteisiin. Kuva Teneriffan saarelta. Kuva: Jeff Blackler / AOP

– Vietnamista on tullut hovikelpoinen sitä mukaa kuin siellä käydään. Kun tuttavapiirissä yhä useampi suosittelee, uskaltaudutaan sinne itsekin, Suomen Matkatoimistoalan toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti sanoo.

Arabikevään levottomuuksien vuoksi suosionsa menettänyt Tunisia on palanut matkanjärjestäjien valikoimiin.

Mäki-Fräntin mukaan kriisit eivät kovin helposti hetkauta suomalaismatkailijaa.

– Päinvastoin, suomalaiset ovat yleensä niitä, jotka kriisitilanteessa vähiten hötkyilevät.

Matkan räätälöinti kannattaa – ja se yleistyy

Suomalaiset ostavat jo noin 75 prosenttia vapaa-ajanmatkoistaan netistä. Siitä syystä matkailun kokonaiskuva on epämääräisempi kuin takavuosina.

Esimerkiksi yksityisiltä ihmisiltä vuokrattavia loma-asuntoja ei näy missään tilastoissa. Matkaajat eivät usein tiedä itsekään, mistä ovat matkansa varanneet.

– Kun varaa matkan Momondon tai Trivagon kautta, sieltä siirtyy linkin kautta nettimatkatoimiston sivulle. Eli ihmiset eivät pysy kärryillä siitä, mikä se kanava sitten lopulta on.

Hiihtolomalla suunnataan joko laskettelemaan tai aurinkorannoille. Kuva: Hercules Milas / AOP

Tänä vuonna on vapaapäiviä juhlapyhien sijoittumisen vuoksi viime vuotta enemmän. Siitä syystä myös matkoja myytäneen enemmän.

– Mutta liikematkatoimistot harmittelevat, kun yritysten matkat vähenevät, Mäki-Fränti sanoo.

Valuuttakurssien vaihtelut eivät näy matkatoimistoista ostettavien pakettimatkojen suosiossa, kun taas verkkovarausten määrä voi vaihdella valuuttakurssien mukana. Kun valuutta halpenee, maasta tulee suositumpi matkakohde.

Tämä voi selittyä sillä, että verkosta ostetaan esimerkiksi viime hetken nopeita kaupunkimatkoja – joilla saatetaan tehdä paljon ostoksia. Esimerkiksi Ebookersilla on ollut 40 prosenttia enemmän varauksia Britanniaan viime vuoteen verrattuna.

– Näimme myös yli 200 prosentin nousun Britannian-matkojen varauksissa heti brexit-äänestyksen ja punnan arvon alentumisen jälkeen, Ebookersin Neuvonen kertoo.

.
.