1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkailu

Vuodenvaihteen venäläissesonki Pohjois-Savossa viime vuosia vilkkaampi

Venäläisten uudenvuoden matkailu piristyi hiljaisimmista vuosista, mutta huippuvuodet ovat vielä kaukana.

matkailu
Laskettelijat jonottavat hiihtohissiin Tahkolla.
Jukka Eskanen / Yle

Vuodenvaihde houkutti viime vuosia enemmän venäläismatkailijoita Pohjois-Savoon. Kasvaneista luvuista huolimatta matkailupalveluyrityksissä myynti jää kauaksi huippuvuosista.

Tahkosafarit -yhtiön yrittäjä Arto Jauhiainen arvioi moottorikelkkasafarien kiinnostaneen venäläisiä viime vuotta paremmin, mutta silti kokonaistilanne saa arvosanan välttävä. Tyypillinen moottorikelkkaretki kestää pari tuntia.

Poikkeuksellinen tykkylumitilanne toi oman lisänsä moottorikelkkailuun. Jauhiainen luonnehtii tämän talven tykkylumimäärää ennätykselliseksi 20 vuoden aikana.

Metsissä liikkumisen turvallisuutta arvioitiin tarkasti ja puita piti sahata päivittäin. Heikkojen jäiden takia moottorikelkkailu keskittyi täysin metsäreiteille. Myönteisenä piirteenä Jauhiainen nostaa sen, että uutena aktiviteettina suosiotaan nostanut, niin sanottu läskipyöräily kiinnostaa myös osaa venäläismatkailijoista.

Tahko Farmin yrittäjä Minna Puustinen sanoo, että venäläisiä oli tammikuun ensimmäisellä viikolla vuoden takaista enemmän. Silti huippuvuosien lukuihin on vielä pitkä matka. Puustisen mukaan venäläisturisteja kiinnostivat etenkin eläinpiha ja rekiajelu. Perinteinen ratsastus on enemmän suomalaisten suosiossa.

Minna Puustinen iloitsee siitä, että myös suomalaismatkailijoiden määrä nousi Tahkon alueella jouluaikaan selvästi edellisvuodesta. Kysyntää on ollut jo vuoden päähän.

Lohimaassa poikkeuksellinen talvikausi

Siilinjärvellä hotelli Kunnonpaikassa on ollut vuodenvaihteessa vajaat 200 venäläisvierasta. Palvelujohtaja Sari Voutilaisen mukaan tyypillinen majoitusaika on kolme tai kuusi vuorokautta.

Voutilainen sanoo, että venäläismatkailijoiden sesonki hiljenee tämän viikon puolivälissä. Osa venäläisistä käy Suomessa samassa hotellissa parikin kertaa vuodessa.

Leuto talvi on heijastunut matkailutoimintaan myös Tervon Lohimaassa. Liiketoimintaa on rajoittunut se, että talvisin tavallisesti pilkkikäytössä oleva lohiallas piti tyhjentää varmuuden vuoksi virusepidemian takia.

Lohipilkkiminen on jäänyt siten väliin tänä talvena. Kuopion seudulla yöpyviä venäläismatkailijoita ei ole tullut poikkeuksellisen tilanteen takia Lohimaahan pilkkireissuille.

Lohimaan yrittäjä Aki Siren harmittelee myös heikkoja luonnonjäitä. Sirenin mukaan liikevaihdon laskua vuodenvaihteen sesongissa on paikattava kovalla työllä pitkin vuotta.

Lue seuraavaksi