Herätys: Laura Huhtasaari tenttivuorossa, Koreat tapasivat ja Suomi harkitsee tarkemmin asevientiä arabimaihin

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Laura Huhtasaari
Laura Huhtasaari.Sebastian Dahlström

Laura Huhtasaari vaalitentissä tänään

Ylen presidentinvaalitentit jatkuvat tänä iltana, kun tenttivuorossa on perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari. Hänen vaalikampanjansa pääaiheita ovat maahanmuutto- ja EU-vastaisuus. Ylen vaalikoneessa Huhtasaari äänestää Suomen EU-jäsenyyttä vastaan ja vaatii rajavalvonnan palauttamista EU-maiden välille.

Koreoiden valtuuskunnat tapasivat

Pohjois-Korean ja Etelä-Korean valtuuskunnat ovat tavanneet odotetusti maiden välisellä rajavyöhykkeellä. Tapaaminen on osapuolten ensimmäinen sitten vuoden 2015 joulukuun. Asialistalla lienee ainakin Pohjois-Korean halu osallistua etelänaapurinsa ensi kuussa järjestettäviin talviolympialaisiin.

Viisi mustapukuista, vakavaa miestä poseeraa kameralle.
Etelä-Korealla ja Pohjois-Korealla on kummallakin viisihenkinen delegaatio, jotka tapaavat Panmunjomin kylässä, Koreoiden rajavyöhykkeellä. Kuvassa Etelä-Korean delegaatio lähdössä Soulista kohti tapaamispaikkaa.Yonhap / EPA

Suomi tarkastelee asevientiään Lähi-itään

Suomen asevienti Arabiemiraatteihin ja Saudi-Arabiaan joutuu entistä tarkempaan harkintaan. Ulkoministeriö aikoo olla yhteydessä Norjaan, joka kielsi viime viikolla aseiden ja ammusten viennin Arabiemiraatteihin. Suomessa aseiden vientiluvista päättää puolustusministeri tai valtioneuvosto. Ulkoministeriön asevalvontayksikkö antaa vientiluvasta lausunnon, joka ei kuitenkaan välttämättä ole sitova.

Jemeniläisiä sotilaita Maribissa.
Jemeniläisiä sotilaita Maribissa 4. tammikuuta. Arabiemiraatit on osallistunut Jemenissä huthikapinallisten vastaiseen sotaan yhteistyössä Jemenin armeijan kanssa.Soliman Alnowab / EPA

Kivihiili voi tulla vielä tarpeeseen

Energiaministeri Kimmo Tiilikainen haluaa nopeasti eroon kivihiilestä. Mutta kuinka kovassa pakkasessa lämmöntuotanto loppuisi nyt ilman kivihiiltä? Energiayhtiöt Fortum, Helen ja Vantaan Energia ovat jo vaiheittain luopumassa kivihiilen poltosta pääkaupunkiseudulla. Muutokset edellyttävät isoja investointeja, jotka eivät toteudu aivan käden käänteessä.

Hanasaaren voimalaitos ja hiilikasa Helsingissä.
Hanasaaren voimalaitos ja hiilikasa Helsingissä.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Lumisateita pohjoisessa, aurinkoa lännessä

Aamun aikana voi tulla vähäisiä lumisateita Lapissa sekä etelämpänä. Päivällä lumisateita liikkuu maan pohjoisosan yli itään. Etelämpänä pilvisyys on vaihtelevaa. Selkeintä ja lauhinta on lännessä. Illalla lämpötila painuu koko maassa pakkasen puolelle. Lue lisää säätietoja täältä.

Sääkartta
Yle