1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Fortum

Energiayhtiö E.ON hyväksyi Fortumin ostotarjouksen Uniperin osakkeista – kaupan arvo 3,76 miljardia

Uniper on vastustanut Fortumin tulemista sen omistajaksi, Fortumin mukaan keskustelut yhteistyöstä on aloitettu.

Kuva: Rolf Vennenbernd / EPA

Saksalainen energiayhtiö E.ON on tänään päättänyt myydä Fortumille omistamansa lähes 47 prosentin osuuden Uniperin osakkeista ja äänioikeuksista. Asiasta kertoo Fortum tiedotteessaan.

Osuuden arvo on 3,76 miljardia euroa, mistä laskien Uniperin kokonaisarvo on 8,05 miljardia, sanoo Fortumin projektiviestinnän johtaja Pauliina Vuosio STT:lle.

– Ostotarjouksessa ei ole muita ehtoja, eli se toteutuu. Vaikka se on toki ehdollinen vielä kilpailuviranomaisten hyväksynnälle.

Kauppa koskee kaikkia E.ON:illa olevia osakkeita.

– E.ON listasi Uniperin reilu vuosi sitten syksyllä ja nyt he ovat irtautumassa siitä tämän meidän ostotarjouksemme myötä.

Tänään sinetöidyn kaupan seurauksena Fortum joutuu tekemään tarjouksen lopuista Uniperin osakkeista. Saksan lain mukaan, kun tehdään ostotarjous näin suuresta osuudesta, ostajan täytyy tehdä tarjous myös kaikille muille osakkeenomistajille, Vuosio sanoo.

– Tarjous jatkuu kaikille muille osakkeenomistajille 16. päivään saakka, minkä jälkeen todennäköisesti seuraa parin päivän tauko. Sitten on Saksan lainsäädännön mukainen jatkoaika, joka alkaa 20. tammikuuta ja päättyy 2. helmikuuta.

Vuosion mukaan Fortum on ensisijaisesti tavoitellut E.ON:in osuutta Uniperin osakkeista.

– Mutta totta kai kaikki osakkeet, joita halutaan myydä, ovat tervetulleita.

Saksalainen Uniper on vastustanut Fortumin tulemista yhtiön omistajaksi. Joulukuussa se torjui Fortumin ostotarjouksen nostamalla vuotuista osinkoaan keskimäärin 25 prosentilla vuoteen 2020 saakka. Vuosio ei kommentoi tarkemmin, kuinka yhteistyö Uniperin kanssa sujuu nyt.

– Olemme aloittaneet heidän kanssaan keskustelut yhteistyön muodostamisesta sitten, kun meistä heidän tulee omistajansa, mutta keskustelujen sisältö on luottamuksellista.