Tunisian mielenosoitukset laajenevat – työttömyys ja hintojen nousu nostattavat raivoa

Mielenosoittajien ja turvallisuusjoukkojen yhteenotoissa on saanut surmansa ainakin yksi ihminen ja useita on loukkaantunut.

Tunisia
Kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Pohjois-Afrikassa, Tunisiassa hallituksen uudet säästötoimet sekä hintojen nousu ovat saaneet kansalaiset protestoimaan eri puolilla maata.

Tunisian valtiollinen uutistoimisto TAP kertoo, että osa mielenosoituksista on muuttunut yhteenotoiksi protestoijien ja turvallisuusjoukkojen välillä. Muun muassa maan luoteisosassa, Thalan kylässä poliisi hajotti kyynelkaasulla autonrenkaita polttaneiden protestoijien joukon.

Uutistoimisto TAP kertoi yöllä Suomen aikaa, että pääkaupungin Tunisin lähistöllä sijaitsevassa Tebourban kaupungissa yksi ihminen sai surmansa ja viisi loukkaantui väkivaltaisiksi äityneissä mielenosoituksissa.

Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan mielenosoitukset ovat levinneet jo noin kymmeneen tunisialaiskaupunkiin.

Tunisian hallitus on nostanut vuoden alusta autoveroa sekä muun muassa kaasuöljyn, joidenkin hyödykkeiden, puhelujen, internetliittymien ja hotellimajoitusten hintoja. Syynä ovat säästötoimet, joita Tunisia tarvitsee ulkomaisen rahoitusavun turvaamiseksi.

Vuoden 2011 arabikevään eli vallankumouksen jälkeen Tunisian talous on kärsinyt terrori-iskuista, korkeasta inflaatiosta, työttömyydestä ja lakkoilusta. Inflaatio on nostanut elinkustannuksia, kuten elintarvikkeiden hintoja. Protestoijat ovat kertoneet olevansa erityisen kyllästyneitä maansa työttömyyslukuihin sekä taloudellisten uudistusten hitauteen.

Lähteet: Reuters