1. yle.fi
  2. Uutiset

Nyt se on sovittu: Pohjois-Korea osallistuu talviolympialaisiin Etelä-Koreassa

Osallistumisesta sovittiin Koreoiden välisellä rajavyöhykkeellä käydyissä neuvotteluissa. Tapaaminen on maiden ensimmäinen sitten vuoden 2015 joulukuun.

PyeongChang 2018
Viisi mustapukuista, vakavaa miestä poseeraa kameralle.
Etelä-Korealla ja Pohjois-Korealla on kummallakin viisihenkinen delegaatio, jotka tapaavat Panmunjomin kylässä, Koreoiden rajavyöhykkeellä. Kuvassa Etelä-Korean delegaatio lähdössä Soulista kohti tapaamispaikkaa.Yonhap / EPA

Pohjois-Korea lähettää delegaation korkea-arvoisia viranomaisia, urheilijoita ja kannustusjoukkoja Etelä-Korean Pyeongchangissa ensi kuussa pidättäviin talviolympialaisiin. Päätöksestä kertoi tiistaina Etelä-Korean edustaja.

Koreat pitivät ensimmäiset muodolliset keskustelunsa yli kahteen vuoteen maiden välisellä demilitarisoidulla vyöhykkeellä.

Etelä-Korea esitti neuvotteluissa, että maat sopisivat Korean sodan jakamien perheiden jälleentapaamisesta ja että maiden urheilijat marssisivat yhdessä talviolympialaisten avajaisseremonisssa. Perhetapaamisia ei ole järjestetty kahteen vuoteen.

Neuvottelut rajavyöhykkeellä

Neuvottelupaikkana oli maiden perinteinen neuvottelujen pitopaikka Panmunjomin rajakylä, jonne osapuolet lähettivät kumpikin viisi-henkiset valtuuskuntansa.

Keskustelut alkoivat tiistaina aamukolmen jälkeen Suomen aikaa.

– Pyrimme tekemään parhaamme, jotta Pyeongchangin talviolympialaisista ja paralympialaisista tulisi rauhanomainen juhla ja neuvottelut ovat hyvä ensimmäinen askel, sanoi Etelä-Korean yhdistämisministeri Cho Myoung-gyon maanantaina ennen lähtöään neuvotteluihin.

Myös Pohjois-Korean valtuuskunnan johtaja Ri Son Gwon kertoi ennen tapaamisen alkamista, että hän odottaa "arvokasta" neuvottelutulosta.

Kaikki alkoi uudenvuodenpuheesta

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ilmaisi uudenvuodenpuheessaan, että maa harkitsee osallistumista Etelä-Korean talviolympialaisiin Pyeongchangissa.

Pohjoisen ja etelän edustajat keskustelivat viime viikolla ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen puhelimitse niin kutsutun kuuman linjan kautta. Puhelun tarkoituksena oli punnita Pohjois-Korean mahdollisuutta lähettää oma delegaatio naapurimaan olympialaisiin.

Sittemmin maat sopivat valtuuskuntiensa tapaavan tiistaina Panmunjonin kylässä.

Artikkelia muokattu 9.1. kello 7:09. Vaihdettu otsikko ja lisätty tieto Pohjois-Korean osallistumisesta talviolympialaisiin.

Lue myös:

Pohjois-Korean olympiaurheilijoilla on kovat paineet: voittajista tehdään elokuvia, häviäjät häpäistään

Analyysi: Pohjois-Korea kampeaa Etelä-Koreaa irti Yhdysvaltain rinnalta

Aiheesta muualla:

North Korea agrees to send athletes to Winter Olympics after talks with South (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi